Hlavní obsah

Spartě začíná pekelný měsíc. Slíbit samé výhry je nemožné

Úterním zápasem na Stuttgartu v rámci Ligy mistrů začíná pro fotbalisty Sparty zřejmě jeden z nejtěžších měsíců aktuální sezony. Letenští se mimo duly v Evropě střetnou se Slavií nebo Plzní. „Jsme připraveni,“ hlásí trenér Lars Friis.

Sparta se chystá na reparát, ve Stuttgartu chce napravit ligovou prohru. Atmosféra v týmu je dobrá, říká Martin VitíkVideo: Sport.cz

Článek

Stuttgart (od našeho zpravodaje) - Na začátek Stuttgart, o víkendu derby v Edenu. Následuje reprezentační pauza a po ní domácí klání s posíleným a neoblíbeným Libercem. A pak už výjezd na Manchester City, po kterém přijde cesta do Plzně. Pokud bychom zavítali i do listopadu, tam Spartu na začátku čeká doma Baník a jedno z klíčových utkání Ligy mistrů s Brestem.

„Soutěžit v české lize i v té nejlepší na světě s nejkvalitnějšími týmy je samozřejmě těžké. Víme to. Čeká nás hodně složitých zápasů, ale to je věc, na kterou jsme trénovali a poctivě se chystali,“ popisuje Friis.

Sparta se jistě snažila poučit ze začátku března, kdy v našlapaných týdnech po remíze v derby padla mezi duely s Liverpoolem v Plzni 0:4.

„Natrénováno máme dobře. Fyzicky jsme silní a není důvod, proč bychom nemohli náročný program zvládnout. I když přijdou těžší chvíle, musíme držet spolu. Jsme nachystaní,“ ujišťuje stoper Martin Vitík.

„Nemůžu slíbit, že každý duel vyhrajeme, ale uděláme, co je v našich silách. To slíbit můžu. Na tyto otázky bych možná neodpovídal, pokud bychom v pátek neprohráli se Sigmou. Jsme však dobře naladění a připraveni se s výzvami porvat,“ dodává Friis.

Optimistický Jan Koller. Stuttgart bude nepříjemný soupeř, ale věřím, že to Sparta zvládneVideo: Sport.cz

Ve zmíněném výsledkově nepovedeném utkání s Olomoucí (2:3) nasadili trenéři papírově zřejmě nejsilnější možnou jedenáctku. Před Ligou mistrů to možná někoho mohlo překvapit, na druhou stranu po derby následuje zmíněná reprezentační pauza.

Friis rozhodně nevylučuje, že i v těžkých duelech bude v blízké budoucnosti sestavou rotovat. „Musíme řešit load management. Kdo je k dispozici, kdo ne, kdo je na hraně. Trochu rotaci řešíme, nejdůležitější však je příští zápas. Je jedno s kým, prostě vždy postavíme základ, který bude mít stoprocentní důvěru,“ přibližuje dánský kouč.

Každopádně celé období začíná v úterý na Stuttgartu. Na půdě druhého celku minulého ročníku bundesligy, který v úvodním kole Ligy mistrů potrápil venku Real Madrid, byť nakonec prohrál 1:3.

„Jde o velmi silný tým, který za poslední roky udělal značný progres. Čeká nás fyzicky, silově i technicky kvalitní soupeř, nebude to jednoduché. Víme, že asi největší hvězdou je útočník Deniz Undav. Má dobrý výběr místa ve vápně, ale nijak speciálně jsme se na něj nepřipravovali. Bereme je jako tým, i když rozhodně mají výrazné individuality,“ shrnuje Vitík.