Hlavní obsah

Sparťany zaskočila sprcha na tréninku. Vždyť teď pršelo čtyři dny, pronesl Haraslín

Vstoupit do Ligy mistrů po téměř třech týdnech bez soutěžního zápasu? To není jen situace fotbalové Sparty, ale také jejího středečního soupeře Salcburku. Oba týmy musely přijmout odložení víkendového ligového duelu, byť, jak zdůrazňuje kouč Pražanů Lars Friis, oproti následkům místy ničivých povodní jde stále „jen o fotbal“.

Po deštivých dnech se fotbalistům Sparty moc nezamlouvalo trénovat během kropení trávníku.Video: Sport.cz

Článek

V Česku bylo kvůli mohutným dešťům a nutnosti mít bezpečnostní složky na daleko potřebnějších místech odloženo celé víkendové kolo, v němž měla Sparta přivítat Karvinou. Z velmi podobných důvodů nehrál ani Salcburk s Klagenfurtem.

Poslední soutěžní duel Pražanů se tak datuje ještě před reprezentační pauzu na 31. srpna (výhra 2:0 v Hradci Králové), Salcburk nenastoupil od porážky 1:2 na Rapidu 1. září. „Nevím, jestli je to něčí výhoda. Na podobné věci nemyslíme, soustředíme se na sebe a tohle neřešíme,“ komentuje Friis.

„Cítíme se dobře, jsme připraveni. Bylo by fajn, kdybychom o víkendu hráli, ale nešlo to, s tím se nedá nic dělat. Měli jsme kvalitní tréninky a těšíme se na Ligu mistrů,“ přidává brankář Sparty Peter Vindahl. V úterý už deště odezněly, samotné hráče ale čekalo na předzápasovém tréninku nemilé překvapení v podobě rozstřikovačů. „Vždyť teď pršelo čtyři dny,“ zvolal Lukáš Haraslín a jednu z trysek zkoušel zakrýt míčem.

Fotbalisté Sparty ladí formu na úvodní duel hlavní fáze Ligy mistrů se Salcburkem.Video: Sport.cz

Samozřejmě v nadsázce. Friis pak na tiskové konferenci vyjádřil lítost nad tím, co se zejména ve východní části republiky v posledních dnech a hodinách děje. „Viděli jsme obrázky z celé země, přírodní podmínky způsobily brutální zkázu. Je to příšerné, myslíme na všechny, koho povodně zasáhly. My v Praze jsme měli štěstí, ale viděli jsme, co se dělo nejen v částech Česka, ale i okolních zemích. Fotbal je stále jen fotbal, pokud se jinde dějí takové věci,“ vyřkl.

„Jsem rád, že jsem v klubu, který chce pomáhat,“ dodal v návaznosti na to, že Sparta se skrze svůj nadační fond, podobně jako již učinila například Slavia, Baník či Plzeň, chystá pomoci. „Je to minimum, co můžeme udělat,“ sdělil ředitel komunikace Ondřej Kasík.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Haraslín a Albion Rrahmani se radují z branky Sparty.

Podle nizozemského trenéra hostů Pepijna Lijnderse, který na Letnou zavítal už v březnu jako asistent Liverpoolu, se na zdraví extrémně mladého kádru Salcburku projevila i velká vedra.

„Nebylo lehké vybrat sestavu, která na zápas odcestuje. Ne všichni jsou v pořádku,“ přiznal Lijnders. Podle oficiálního webu nejsou k dispozici Fernando, Daouda Guindo, Takumu Kawamura, Maurits Kjaergaard a Aleksa Terzič. Rozpadla se také stoperská dvojice. Před sezonou odešel Strahinja Pavlovič do AC Milán a s Oumarem Soletem došlo vinou sporů ohledně pokračování v klubu k rozvázání smlouvy.

Ale dopad relativně dlouhého herního výpadku? Prý téměř žádný. „Zas tak těžké to nebylo, měli jsme dost času na trénink, abychom poznali hráče, v jaké jsou formě. Potřebujeme samozřejmě i lavičku, aby byli všichni připraveni na hru ve vysokém tempu. Vždy mám rád výběr a ideálně, pokud je kvalitní,“ konstatoval.

Sparta se chystá na zápas Ligy mistrů se Salcburkem. Kvůli zranění bude chybět Sörensen. Video: Sport.cz