Hlavní obsah

Spartě pro Ligu mistrů chybí důležitý stoper

Aktualizováno

Dlouhých 19 let čekání je u konce. Sparta ve středu vstoupí do základní fáze Ligy mistrů domácím zápasem proti rakouskému Salcburku. Pro jeden z klíčových duelů podzimu se ale musí obejít například bez zraněného stopera Asgera Sörensena. „Nebude k dispozici,“ potvrdil trenér Lars Friis.

Sparta se chystá na zápas Ligy mistrů se Salcburkem. Kvůli zranění bude chybět Sörensen. Video: Sport.cz

Článek

Stejná situace je u nové posily, belgického obránce Eliase Cobbauta. Naopak s týmem trénují levý bek Matěj Ryneš a záložník Kaan Kairinen, kteří se vinou zdravotních potíží předčasně vrátili z nedávného reprezentačního srazu.

Absence Sörensena může být citelná. Dánský stoper se v posledních utkáních dostal do velmi solidní formy, byl jistý a patřil k nejlepším hráčům Sparty.

Po deštivých dnech se fotbalistům Sparty moc nezamlouvalo trénovat během kropení trávníkuVideo: Sport.cz

„Takový je fotbal. Nemáte vždy všechny hráče k dispozici, jde často o určitou skládačku. Máme pár zraněných, ale jinak širokou soupisku s mnoha dobrými hráči,“ komentuje Friis aktuální stav mužstva.

Letnou čeká duel, který vyhlížela téměř dvě dekády. V Lize mistrů si zahrála naposledy na podzim 2005. Prezidentem České republiky byl poprvé Václav Klaus, premiérem Jiří Paroubek a v dresu Pražanů váleli Karel Poborský, Miroslav Matušovič, Tomáš Sivok nebo Karol Kisel.

„Panuje u nás dobrá nálada. Všichni tvrdě dřeli, jsme soustředění a plně si uvědomujeme, co nás čeká. Kouzelný večer. Konečně jsme v Lize mistrů, prodaly by se další tisíce vstupenek. Máme zkušenosti z Evropské ligy a jsme připraveni,“ burcuje Friis.

„Čekají nás rozhodně kvalitnější týmy, než jakým většinou čelíme. Salcburk hraje intenzivně a vysoko presuje, takže mě pravděpodobně čeká více obtížných situací, které budu muset řešit. Ať už na mě půjde jedna střela, nebo devět, musím zůstat vždy soustředěný,“ líčí gólman Peter Vindahl.

Salcburk je velmi silný protivník. Než v minulé sezoně skončil v rakouské lize druhý za Sturmem Graz, slavil deset titulů v řadě. V Lize mistrů je pošesté za sebou. Se Spartou se utkal naposledy v červenci, kdy se v rámci letní přípravy zrodila remíza 2:2.

„Čeští fanoušci by tento klub měli znát. Salcburk je zkušený, produkuje výborné hráče a má velmi velký rozpočet. Znám je velmi dobře. Hrají stále stejně - agresivně a intenzivně. Jejich styl mě inspiroval během trenérského rozvoje,“ zhodnotil Friis s tím, že Rakušané mají kádr spíše stavěný pro Ligu mistrů než domácí soutěž.

Fotbalisté Sparty ladí formu na úvodní duel hlavní fáze Ligy mistrů se SalcburkemVideo: Sport.cz

Pro Spartu jde zároveň o jeden z duelů, který v novém formátu základní fáze patří mezi ty papírově nejlehčí. Případná prohra by zřejmě velmi zkomplikovala sen v podobě postupu do jarní fáze.

„Určitě to tak může být. Těžko říct, kdo z nás je momentálně na vyšším levelu. Důležité je, že hrajeme doma,“ říká Friis. „Musím říct, že atmosféra na Letné skvělá. Jsem tady přes rok a v 90 minutách jsem prohrál snad jen s Liverpoolem. To je dobré,“ dodává Vindahl.

  1 : 0 PSG - Girona 1 : 0 dohráno
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona
  3 : 0 Sparta - Salcburk 3 : 0 dohráno
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona