Hlavní obsah

Sparta - FCSB 1:1Nervózní boj o Ligu mistrů. Sparta proti FCSB zahájila remízou, obrat jí zkazilo video

Aktualizováno

Už je to 19 let, co se naposled rozléhala letenským stadionem chytlavá melodie Ligy mistrů. Úterním výsledkem se fotbalisté Sparty k honosné evropské soutěži výrazně nepřiblížili. V 3. předkole čeští šampioni doma remizovali s rumunským FCSB 1:1. Trefil se střídající Olatunji. Obrat Sparty v nastavení zhatil VAR, sudí na jeho doporučení odvolal Kairinenův gól. Odveta se hraje za týden v Bukurešti.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Sparťan Victor Olatunji slaví gól proti FCSB ve 3. překole Ligy mistrů.

Článek

Stadion bouřil, kotelníci Sparty za bránou FCSB v euforii sundali rudá trička. Místo oslav ale nakonec skandovali: „UEFA Mafia!“

Báječný obrat a Kairinenův gól zhatil videorozhodčí, který hlavního sudího Saggiho z Norska upozornil na Vitíkův útočný faul. Byla to tečka nervózní partie, která bude mít brzy pokračování.

Ač sparťané v utkání prohrávali, musejí remízu brát jako ztrátu a komplikaci. Rumuni v Praze spíš bránili, přesouvali obranný val a už v první půli za bezbrankového stavu zdržovali - gólman Tarnovaru dostal žluté varování za průtahy při odkopu.

Na druhou stranu se ukázalo, že čeští mistři na silnějšího protivníka v nové sezoně zatím nenarazili. A podstatnou část duelu to bylo znát.

Sparta byla nervózní, nepřesná a opatrná. Za úvodní pětačtyřicet ani jednou nevystřelila na bránu. Největší tutovku si nevypracovala, ale rumunský soupeř ji spíš sparťanům nabídl.

V 36. minutě odklidil z vápna míč bek Cretu přímo na Haraslínovu silnější pravačku. Sparťanské křídlo ale ze slušné pozice na hranici šestnáctky přestřelilo. Stejně dopadl i před odchodem stoper Sörensen, který nebezpečně hlavičkoval po nakrátko rozehraném rohu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté FCSB slaví gól proti Spartě ve 3. předkole Ligy mistrů.

Hosté také párkrát zahrozili v prvním dějství. Po deseti minutách vystihl nepřesnou malou domů útočník Popa. Vyhnul se vybíhajícímu brankáři Vindahlovi, ale jeho slabý pokus se z rohu vápna do opuštěné brány nedošoural. Z velice podobné pozice pálil opět Popa krátce před poločasem, ale jeho prudší střelu nadvakrát Vindahl zkrotil.

Sparta už tou dobou získávala drobnou převahu, kterou si přenesla i do druhé půle.

Zhruba po hodině hry zaplněná Letná snad jedinkrát ztichla. Jásot se v 61. minutě ozýval jen z poloprázdného rohu stadionu, který obsadili rumunští příznivci.

Na přední tyči vzrostlý stoper Dawa trknul míč po rohovém kopu do brány. Zakončil tím děsivou pasáž, v níž sparťané na pár desítek vteřin vypadli ze hry. Už chvíli před rumunskou trefou po zpackané rozehrávce tečovaný Balutův pokus rozvlnil boční síť.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Lars Friis během utkání 3. předkola Ligy mistrů

Výpadek Sparty trochu zahladil živelný náhradník Olatunji, který ve druhé půli vyměnil nevýrazného reprezentanta Kuchtu. Také nigerijský tank se v 78. minutě trefil hlavou po rohovém kopu.

„Za gól nemůže jen gólman, ale celá bránící jedenáctka. Spoustu gólů Sparty přichází po rozích nebo autech. Jsou v tom velmi silní,“ hodnotil trenér FCSB Elias Charalambous. „Ukázali jsme výkon, který jsme chtěli. Šance jsou padesát na padesát.“

Spartu může těšit, že inkasovaný gól tým viditelně rozhodil, ale s vůlí i přispěním dalších střídajících hráčů dotlačili mač k příznivějšímu výsledku.

Letná nakonec mohla slavit úžasný obrat. V pětiminutovém nastavení z přímého kopu trefil tyč Birmančevič. Potom stadion i explodoval, ale Kairinenova trefa neplatila.

Happy end nenastal. Naopak. Převážila nervozita. Členové střídaček na sebe pořvávali. Závěr vyostřilo několik tvrdších zákroků a rumunské zdržování.

„Nemyslím, že bychom byli zrovna my nervózní, soustředili jsme se na naši hru a zápas. A v odvetě budeme ještě silnější,“ slíbil autor vyrovnávací trefy Victor Olatunji.

V případě postupu by čeští šampioni narazili v závěrečném předkole na vítěze souboje PAOK s Malmö, který na úvod doma remizoval 2:2.

K postupu je po středě stále daleko. Spartu čeká o Ligu mistrů ještě lítý boj.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Sparta Praha - FCSB 1:1 (0:0)
Branky: 78. Olatunji - 61. Dawa. Rozhodčí: Saggi - Jensen, Olav Dale (všichni Nor.) - Munuera (video, Šp.). ŽK: Vitík, Krasniqi - Cretu, Tarnovanu, Popa, Dawa, Luis Phelipe, Edjouma, Radunovič. Diváci: 17.229.
Sparta: Vindahl - Vitík, Ross, Sörensen - Preciado (84. Wiesner), Laci (62. Sadílek), Kairinen, Ryneš - Birmančevič, Haraslín (72. Krasniqi) - Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Friis.
FCSB: Tarnovanu - Cretu, Dawa, Ngezana, Radunovič - Sut, Lixandru - Baluta (88. Edjouma), Olaru (77. Alhassan), Miculescu (77. Luis Phelipe) - Popa (46. Baeten, 62. Stefanescu). Trenér: Charalambous.