Hlavní obsah

Sparta chce ukončit devatenáctileté čekání. Friis sestavu tajil, Vitík bude k dispozici

Chybí jí poslední krok. Spíš krůček. Fotbalová Sparta se těší, že v úterý večer po devatenácti letech proklouzne do hlavní fáze Ligy mistrů. Před odvetou posledního předkola honosné evropské soutěže se proti švédskému Malmö nachází v luxusní pozici, na vyprodané Letné bude chtít proměnit v postup náskok 2:0. „Nic ale není rozhodnuto,“ varoval trenér českého mistra Lars Friis.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty po zápase s FCSB v předkole Ligy mistrů.

Článek

Prosinec 2005, domácí šedivá remíza 0:0 se švýcarským Thunem. To bylo poslední vystoupení Sparty v základní skupině Ligy mistrů. Friis tehdy pracoval v mládežnické akademii Midtjyllandu, vedoucí mužstva Miroslav Baranek kopal ligu v Jablonci a obránce Martin Vitík v necelých třech letech ještě moc netušil, co Liga mistrů je.

„Já to věděl. Bylo po Euro 2004, které všechny tady zasáhlo. Mě osobně hodně. Na fotbal jsem se koukal, hlavně na největší týmy na světě jako Real Madrid nebo Manchester United, když jejich zápasy jednou týdně běžely v televizi. Českou ligu jsem úplně nesledoval. Byl jsem dítě, tak jsem to tolik neřešil,“ vyprávěl osmadvacetiletý kapitán Letenských Filip Panák.

Sparta cítí, že utnutí dlouhého a trýznivého čekání je blízko. Sobotní remíza 2:2 se Slováckem, první ligová ztráta v sezoně, ji nijak nerozházela. Friis se sestavou divoce zatočil, oproti předchozímu zápasu s Malmö vyměnil devět hráčů, zůstali v ní jen brankář Peter Vindahl a obránce Asger Sörensen.

Letenští vše podřídili splnění velkého cíle. Na švédského šampiona vyrukují v plné palbě, dá se čekat, že v podobné sestavě jako před týdnem. „Vy chcete vědět sestavu? Neřeknu vám ji,“ culil se Friis. „Plno hráčů se do ní chce dostat. Budeme mít silnou základní jedenáctku i lavičku,“ doplnil dánský stratég.

K dispozici budou i útočník Jan Kuchta a obránce Martin Vitík, již kvůli malému zdravotnímu problému chyběli v nominaci na zápas se Slováckem. V pondělí trénovali, jsou připraveni, byť v případě Kuchty se zařazení do základní sestavy nečeká.

Malmö navíc před odvetou oslabilo, do francouzského Štrasburku přestoupil po prvním zápase jeho klíčový záložník Sebastian Nanasi.

„Mají spoustu dobrých hráčů, ztráta to je, ale nemyslím si, že by šlo o výhodu,“ reagoval Friis.

Sestřih zápasu Sparta - SlováckoVideo: LFA

Sparta zůstává koncentrovaná. „S kluky o všem mluvíme. Víme, co musíme udělat,“ zmínil Friis. Se svou družinou hraje o sportovní úspěch, ale také o tučný finanční bonus. Za postup do hlavní fáze Ligy mistrů vyplatí UEFA každému účastníkovi 18,62 milionu eur (zhruba 466 milionů korun). Poražený vyinkasuje 4,29 milionu eur (přes 107 milionů korun) a přesune se do Evropské ligy.

Na Letné se čeká velký večer.

  1 : 3 AC Milán - Liverpool 1 : 3 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool
  3 : 1 Real Madrid - Stuttgart 3 : 1 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  Sparta - Salcburk dnes 18 : 45
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  PSG - Girona dnes 21 : 00
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona