Hlavní obsah

Těžké časy soupeře Sparty. Fanoušci změnu nevydýchali

Představte si, že fotbalovou Spartu najednou koupí společnost, která mimo jiné vyznává úplně jinou barevnou kombinaci. Letenští se budou muset vzdát své trikolóry a převlečou se třeba do zelenočerné či oranžovobílé. Sci-fi? Něco podobného se před téměř dvaceti lety stalo v Salcburku s nástupem kolosu jménem Red Bull. Klub, který ve středu dorazí na Spartu v rámci úvodního kola Ligy mistrů, tím sice získal finanční injekci, zároveň ale přišel o významnou část fanoušků.

Fotbalisté Sparty ladí formu na úvodní duel hlavní fáze Ligy mistrů se Salcburkem.Video: Sport.cz

Článek

„Už je to dávno, rok 2005. Na začátku panovala velká euforie, protože tehdejší Austria Salcburk měla nemalé peněžní problémy,“ popisuje pro Sport.cz novinář Michael Unverdorben z webu Salzburger Nachrichten.

Jeden ze zakladatelů Red Bullu, již zesnulý Dietrich Mateschitz, představil tehdy jako svého osobního poradce legendárního Franze Beckenbauera. I nejzarytější příznivci vyhlíželi krásnou budoucnost. Postupem času ale všem začalo docházet, že se chystá enormní změna. Revoluce v klubové image a DNA. Už žádná purpurová či fialová, na scénu přichází červená, modrá a stříbrná. Ústřední barvy výrobce energetických nápojů.

„Došlo k rozkolu s příznivci. Sice už je to dávná minulost a Salcburk je v Rakousku respektován pro své sportovní úspěchy, ale stále není klasickým fotbalovým klubem. Nemá nijak velkou fanouškovskou základnu,“ líčí Unverdorben.

Po deštivých dnech se fotbalistům Sparty moc nezamlouvalo trénovat během kropení trávníkuVideo: Sport.cz

Kromě toho byla snaha změnit rok založení na 2005 namísto původního 1933, což ale vedení rakouské Bundesligy s ohledem na zachování licence a identity klubu zamítlo. Respektive Salcburg by jinak musel začít od úplně nejnižších soutěží. Každopádně došlo k odtržení od většiny tradic a spojení. Nejen z těchto důvodů vznikl v Salcburku nový klub. Nová Austria.

Klub se vrátil k fialovým barvám a z osmé ligy se vykopal až do aktuálně třetí nejvyšší soutěže, kvůli absenci domácího hřiště je ale další postup nereálný. „Red Bull Salcburk byl opravdu nenáviděn skalními příznivci snad po celé zemi. Přímo ve městě se odklonili zejména ti, kteří dávají přednost kultuře ultras. Zůstali věrní Austrii,“ cituje web The Athletic Alexandera Hubera z rakouského deníku Kurier Sport.

Huber dokonce tvrdí, že v letech 2006 až 2012 si lidé mysleli, že jde o „reality show a velmi drahý Mateschitzův koníček“.

Zlom nastal s příchodem německého trenéra a současného kouče rakouské reprezentace Ralfa Rangnicka do pozice sportovního ředitele Red Bullu. Dostal na starosti jak Salcburk, tak Lipsko. „Kompletně změnil filozofii. Velký vliv měl na Salcburku také Christoph Freund, současný sportovní ředitel v Bayernu Mnichov. Ten zařídil první milionové přestupy. Nejmocnějším mužem v klubu je dnes generální ředitel Stephan Reiter. Dle mého názoru dělá práci velmi dobře,“ říká Unverdorben.

V letech 2014 až 2023 získal Salcburk deset ligových titulů v řadě. V roce 2018 se dostal do semifinále Evropské ligy a je očividné, že si v očích odborné i laické veřejnosti postupně vybudoval velké renomé.

„Pro mě jsou Lipsko nebo Salcburk velkým vzorem. Každý rok nebo dva roky přicházejí o trenéra, ale jsou pořád úspěšní, protože mají systém, ve kterém neustále pracují,“ pronesl v červnu sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický, když mluvil o odchodu Briana Priskeho a nástupu Larse Friise.

„Salcburk ovlivnil i další týmy v zemi. Jeho filozofii okopíroval mimo jiné Sturm Graz, poslední rakouský mistr,“ tvrdí Unverdorben.

Mládežnické akademie koncernu Red Bull v čele s propracovaným skautingem dodaly světu Erlinga Haalanda, Sadia Maného, Dayota Upamecana nebo Dominika Szoboszlaie.

Pod Red Bull v současnosti spadá kromě Salcburku a Lipska také klub v New Yorku a dva v Brazílii. Zůstaňme ale v Evropě. „Oficiálně je Red Bull v Salcburku pouze sponzorem. Ano, na oficiální úrovni mezi kluby žádná spolupráce neprobíhá. Nicméně stále existuje sportovní ředitel, který je zodpovědný za veškeré fotbalové aktivity společnosti Red Bull. Je jím bývalý skvělý německý útočník Mario Gómez,“ nastiňuje Unverdorben. Vysoký počet vzájemných přestupů budiž důkazem.

Foto: Profimedia.cz

Trenér Ralf Rangnick aktuálně působí u rakouské reprezentace.

Red Bull v minulosti bojoval s pravidlem UEFA o dvojím vlastnictví, když se Lipsko i Salcburk oba kvalifikovaly do Ligy mistrů v sezoně 2017/18. Zpočátku finanční kontrolní orgány zjistily, že společnost má rozhodující vliv na oba kluby, a proto může soutěže hrát pouze rakouský celek. Po odvoláních však bylo rozhodnutí zrušeno a s ohledem na stále více spojenou kontrolu nad fotbalovými kluby ze strany jednoho subjektu UEFA postupně pravidlo mění. Aktuální znění si můžete přečíst zde.

A mimo jiné připomeňme, že oficiální označení Lipska je „RB“, což znamená „RasenBall“. Důvodem je obejití německých pravidel o korporátním pojmenování fotbalových klubů. Lipsko v současné podobě existuje teprve od roku 2009, kdy Red Bull získal licenci od SSV Markranstadt, hrajícího pátou ligu. A vztah fanoušků je často velmi podobný tomu, jaký byl výše popsán ve spojitosti se Salcburkem.

Němci obecně bojují proti komercionalizaci tamního fotbalu a řízení klubů ze strany firem. Vzpomeňme, jak fanoušci Dortmundu bojkotovali výjezdy do Red Bull Areny. Jak příznivci Dynama Drážďany během jednoho zápasu hodili na hřiště uříznuté býčí hlavy. Nelze však opomenout fakt, že vstup třetí nejhodnotnější společnosti na světě vyrábějící nealkoholické nápoje do fotbalu a sportu obecně, třeba v případě Formule 1, přinesl značný progres a posun z hlediska financí, zázemí nebo užívání moderních technologií.

Foto: Profimedia.cz

Red Bull Arena v Salcburku

Red Bullu se daří dostat pod svá křídla špičky v oboru. Myslitele a vizionáře. Dají si záležet, aby jejich identita byl vtisknuta do image klubu či stáje. Často jdou i dál, koukněme na zmíněnou Red Bull Arenu nebo Red Bull Ring ve Spielbergu. „Nedělají věci napůl,“ zdůrazňuje Huber.

„Způsob práce fotbalového Salcburku je působivý a na špičkové mezinárodní úrovni. Klub vydělává mnoho peněz na přestupech hráčů, na druhou stranu se tým neustále mění. Je v něm málo postav, s nimiž se mohou ostatní lidé identifikovat. Možná proto mají problémy s budováním fanouškovské základny,“ přemítá Unverdorben.

Fotbalisté Sparty ladí formu na úvodní duel hlavní fáze Ligy mistrů se SalcburkemVideo: Sport.cz

Red Bull se ale v nedávné době pustil do dalšího rozmachu, když získal menšinový podíl v anglickém druholigovém Leedsu. Když se to fanoušci dozvěděli, zavládla mezi nimi patřičná nervozita. Logo Red Bullu zdobí od nové sezony přední část dresu, byť zejména červená barva není v žádné části Leedsu oblíbená vzhledem ke vztahu s rivaly z Manchesteru United.

„Navždy budeme Leeds United, nikdy Leeds Red Bulls či podobně,“ řekl The Athletic předseda Paraag Marathe. Nikdo však neví, co se stane, pokud se americká skupina 49ers Enterprises z klubu vystoupí.

„Ačkoli klub otevřeně a aktivně prohlásil, že nikdo z Red Bullu nebude sedět v představenstvu a nedojde ke změně názvu ani loga, jedná se pouze o slib. Dáváme již v rané fázi najevo, že nedovolíme, aby se u nás odehrála jakákoli zásadní změna dědictví nebo identity,“ stojí v prohlášení Leeds United Supporters' Trust.

Všichni ale ví, co se ale postupem času stalo v Salcburku nebo Lipsku.