Hlavní obsah

Sörensen: Není čas na pokusy. Krasniqi? Super kluk, ale Kuchtovi mohl nahrát

Ví, že není radno usnout na vavřínech. Fotbalista Sparty Asger Sörensen před odvetou úterního utkání druhého předkola Ligy mistrů proti Shamrock Rovers varuje před přílišným uspokojením. Dvougólový náskok z Irska se přece jen dá prohospodařit i proti outsiderovi. „Není čas na pokusy,“ varuje dánský stoper. A kromě toho se podrobně rozvyprávěl o Ermalu Krasniqim, jedné z letních posil.

Foto: Sport.cz

Dánský stoper ve službách Sparty Asger Sörensen před hotelem Die Post na soustředění v rakouském Bad Kleinkirchheimu

Článek

Mnoho lidí už vás vidí ve třetím předkole. Bude v odvetě prostor si něco vyzkoušet?

Ne, není čas na pokusy. Je to utkání o postup do Ligy mistrů. Soupeř má kvalitu, my musíme stavět na tom, v čem jsme dobří. Dále zlepšovat to, co Spartu zdobí. Víme, že k dokonalému stylu hry nám ještě něco chybí.

Je obtížné nepodlehnout pocitu, že už máte postup v kapse?

Nijak těžké mi to nepřijde. Hraje se nový zápas. Je to fotbal, stát se může cokoliv. I z našich předchozích zkušeností víme, že prostě musíme zajistit, abychom po 180 minutách měli na kontě víc gólů než soupeř.

Čím může Shamrock hrozit?

Myslím, že nás čeká podobný duel jako v Irsku. Asi budeme hodně držet míč, oni budou čekat na brejky. Nějaké šance si tím v předchozím zápase vytvořili, měli jsme kliku, že nešli do vedení. Proto víme, že se může stát cokoliv. Musíme si udržet koncentraci a pohlídat si jejich rychlý přechod do útoku.

Trenér Sparty Lars Friis o soupeři:
„Bude muset trošku vylézt a více útočit. Ale očekávám podobné utkání jako v Irsku, takže kompaktní obranu a sázku na rychlé brejky. Udělá vše pro to, aby byl co nejdéle ve hře o postup. I jeden gól může celý dvojzápas změnit.“

Často se o vás mluví jako o spojce mezi domácími a zahraničními hráči Sparty. Jak z této pozice vnímáte začlenění letních posil?

Nevím, jestli mám tuhle roli brát pouze na sebe. Máme celkově dobrou partu. Začíná to už u realizačního týmu, je to kombinace více faktorů. Celkově bych řekl, že se nováčci aklimatizují rychle. Usnadňují jim to i čeští hráči, díky tomu se posily rychle mohou dostat na své maximum.

Jak třeba vnímáte Ermala Krasniqiho? Lidsky i fotbalově.

Super kluk. Když přišel, byl trošku tišší, ale čím dál více se projevuje. Na hřišti jste to viděli sami. Dostává se do hodně brankových příležitostí, v Teplicích dal svůj první gól, za to jsem moc rád. Bylo to pro něj důležité. Při debutu s Pardubicemi měl trošku smůlu, v prvním úniku mohl přihrávat Kuchtovi. Ale z perspektivy fotbalisty rozumím tomu, že zkoušel zakončit. Chtěl se uvést co nejlépe, ukázat se fanouškům. Důležité je, že se objevuje v šancích. Čekám od něj čím dál více branek, určitě se stane platným členem kádru.

Zmínil jste vítězné ligové utkání v Teplicích (4:1). Co vám ukázalo?

Zaprvé bych řekl, že nešlo o jednoduchý zápas. Já tam vyhrál poprvé v kariéře. Celkově mám za to, že v prvním poločase jsme hráli až moc pomalu. I tak jsme ale kontrolovali míč a soupeře trošku unavili. O pauze jsme si k tomu něco řekli a šli brzy do vedení. Když jsme ho ztratili, zvládli jsme bleskově odpovědět, to nám psychicky hodně pomohlo. Na konci už jsme to dalšími trefami rozhodli.