Hlavní obsah

Slavia zkusí splnit cíl. Union má skvělý model, chválí soka Trpišovský

První pokus o splnění velkého sezonního cíle, tedy kvalifikování se do Ligy mistrů, přichází. Fotbalisté Slavie ve středu od 19:00 rozehrají doma v Edenu třetí předkolo prestižní kontinentální soutěže proti belgickému Unionu Saint-Gilloise. „Všichni po Lize mistrů toužíme. Upínáme se k tomu od startu letní přípravy. Jsme koncentrovaní,“ hlásí trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před utkáním 3. předkola Ligy mistrů s Unionem Saint-Gilloise

Článek

Lize mistrů podřizuje červenobílá parta vše. Nepustila žádnou z opor, přivedla útočníka Tomáše Chorého. Chce být co nejsilnější, byť v prvním duelu bude chybět distancovaný stoper Tomáš Holeš a pravděpodobně z osobních důvodů i pravý bek David Douděra.

Sešívaní nejsou stoprocentně vyladění, první tři ligová kola odhalila rezervy. Součinnost občas drhne, tým se rozjíždí. Ale počítá se třeba fakt, že Slavia dosud nedostala gól. Belgický vicemistr ji prověří.

„Jeho největší předností je přechod nahoru a technická vybavenost,“ vypálí Trpišovský charakteristiku Unionu. Kádr má však v jiném stavu, bude nahrazovat dva své nejlepší útočníky, kteří odešli. Mohamed Amoura už je ve Wolfsburg, Gustaf Nilsson se přesunul do Brugg.

Špatnou zprávou pro Slavii je, že v Unionu zatím zůstává šikovný záložník Cameron Puertas. Kreativní Španěl nastřádal v uplynulé sezoně čtrnáct soutěžních gólů a třiadvacet asistencí. Podle zpráv z Belgie má namířeno za lepším, nicméně transfer se momentálně nerýsuje. A tak sešívané potrápí.

„Bral bych ho. Když jsem ho viděl, myslel jsem si, že je to brácha Nica Stanciua,“ přirovnává Trpišovský schopnosti Puertase k rumunskému záložníkovi, po jehož odchodu červenobílí v ofenzivní části leckdy trpí.

Union je tak trochu úkaz. Po návratu do nejvyšší belgické soutěže skončil třikrát za sebou vždy do třetího místa. Přestupová okna mu soupisku vždy provětrají, ale celek z předměstí Bruselu dokáže najít kvalitní náhrady a zapracovat je.

„Umí najít hráče, kteří třeba jinde nemají čísla a u nich hned ano. Je to skvělý model. Bude zajímavé sledovat, na jaké úrovni se v belgické lize budou schopni držet,“ říká Trpišovský, jehož při sledování soupeře nadchl i jeho stařičký stadion. „Mám rád historii. Když jsem se díval na jejich zápasy, občas jsem zastavil obraz a díval jsem se po stadionu,“ vyznává se slávistický kouč.

Až bude příští týden v Belgii, může se na něj jen zajet podívat, jak je osiřelý. Odveta se bude hrát v aréně Anderlechtu. Slavii ale teď zajímá hlavně domácí zápas. Vítěz tohoto souboje potká v posledním předkole o Ligu mistrů lepšího z dvojice Lille–Fenerbahce. Poražený se automaticky přesune do základní skupiny Evropské ligy.

  Real Madrid - Stuttgart dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  AC Milán - Liverpool dnes 21 : 00
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool