Hlavní obsah

Slavia musí nahradit Holeše, tak trenér ukázal na Zimu. Otazník visí nad Douděrou

Fotbalová Slavia nepůjde do prvního zápasu třetího předkola Ligy mistrů proti belgickému Unionu Saint-Gilloise v plné síle. Sešívaní věděli, že kvůli vyloučení z posledního pohárového utkání proti AC Milán bude chybět stoper Tomáš Holeš. Krajně nepravděpodobný je pak rovněž start pravého obránce či wingbeka Davida Douděry. Trenér červenobílých Jindřich Trpišovský prozradil, že ve středu v základní sestavě určitě nastoupí střední obránce David Zima.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

David Zima ze Slavie Praha v souboji s Robinem Hranáčem z Viktorie Plzeň

Článek

Holeš bude za přísné vyloučení chybět jen v domácím zápase, v odvetě v Bruselu už bude k dispozici. „Víme, za co to bylo. Trochu jsme zvažovali, jestli se neodvolat, ale bylo by to zbytečné,“ vrátil se Trpišovský k momentu z jarní odvety osmifinále Evropské ligy proti AC Milán, kdy Holeš po intervenci VAR viděl červenou kartu za faul na Davideho Calabriu.

Nabízí se, že vedle Igoha Ogbua a Jana Bořila se postaví buď klasický stoper Zima, nebo univerzál Lukáš Masopust. „Tomáš je lídr, drží si výkonnost, jeho absence bude citelná. Varianty připravené máme, ale může nastat i jiná než tyhle dvě. Bude to souviset i s tím, jak obsadíme pozici pravého halvbeka,“ přemítal Trpišovský.

Onou jinou možností by mohlo být stažení Filipa Prebsla do stoperské trojice. Borec, který se vrátil z hostování v Liberci, se zabydlel v sestavě coby defenzivní záložník, ale post středního obránce je mu vlastní.

Zpět k pravému kraji sestavy, kde Trpišovskému a spol. vyvstal rébus. Obvykle tam hraje Douděra, jenž už však z rodinných důvodů chyběl v pátek v ligovém zápase v Liberci. A sešívaní ho budou postrádat pravděpodobně i v souboji s belgickým vicemistrem. „Uvidíme, nevíme. Je ve specifické situaci. Spíš si myslím, že je jeho nasazení velmi nepravděpodobné. Zatím se připravujeme bez něj,“ podotkl slávistický kouč v úterý odpoledne.

V Liberci hrál pravého wingbeka Masopust. Jiné varianty? Třeba Ivan Schranz. Do základní sestavy by se mohl třeba i Conrad Wallem. Jiný pravý obránce Michal Tomič chybí na pohárové soupisce.

Hrát bude jistě Zima. Trpišovský navázal na tradici z minulé sezony, kdy prozrazoval před pohárovým zápasem vždy jednoho hráče, který určitě nastoupí v základní sestavě. Teď jmenoval zimního navrátilce z Turína.

Sestřih zápasu Liberec–SlaviaVideo: LFA

Zima v nové sezoně dvakrát naskočil do hry jako střídající hráč. Na osmačtyřicet minut na Slovácku a na šestnáct v Liberci. Po návratu do Edenu zatím úplně nepřesvědčil, ale pro velmi důležitý zápas ho Trpišovského štáb zahrne důvěrou.

„Jsou dva typy hráčů po herní pauze. Někdo do toho naskočí rychle, někomu to trvá déle. David patří ke druhé skupině, potřebuje se cítit fyzicky stoprocentně. Je velkým běžcem, v zápasech atakuje nejvyšší čísla. Když není fyzicky na svém stropu, projeví se to na jeho výkonnosti. Byl na Euru, kde jen trénoval a nenastoupil ani na minutu. Na začátku sezony hrál dvakrát jako střídající hráč, ale v hlavě jsme měli dlouhodobě, že toto utkání bude hrát. Hodí se do něj běžecky, rychlostně. Měl speciální plán, aby byl na tohle utkání připraven. Je stoprocentně nachystaný,“ uvedl Trpišovský.