Hlavní obsah

Šance pro Slavii, Lille s ní nemůže bojovat o Ligu mistrů doma

Slavia začne poslední předkolo fotbalové Ligy mistrů ve Francii s Lille v úterý 20. srpna ve 21 hodin. Čtvrtý tým uplynulého ročníku Ligue 1 ovšem nebude sešívané hostit ve své aréně Stade Pierre-Mauroy, ale v padesát kilometrů vzdáleném městě Valenciennes. Může za to olympiáda.

Foto: Profimedia.cz

Radost fotbalistů Lille v odvetě třetího předkola Ligy mistrů proti Fenerbahce.

Článek

Brusel (od našeho zpravodaje) - Ani ve třetím předkole nehrál soupeř Slavie doma, bruselský Union Saint-Gilloise ji přivítal na stadionu městského rivala Anderlechtu, protože jeho stánek Josepha Mariena nesplňuje parametry UEFA. Parta trenéra Jindřicha Trpišovského v Belgii vyhrála odvetu 1:0 a v kombinaci s domácí výhrou 3:1 postoupila dál.

Stadion Lille nároky bohatě splňuje, vyvstal jiný problém. Stade Pierre-Mauroy je moderní a multifunkční aréna, kde se během nedávné pařížské olympiády hrála házená a basketbal. Házenkáři a házenkářky tam sváděli souboje až do finále. To mužské se konalo v neděli a stadion musí změnit podobu z palubovky na travnaté hřiště, což nejde hned.

Lille už v předstihu avizovalo, že o Ligu mistrů bude hrát ve Valenciennes. Tamní Stade du Hainaut má kapacitu pětadvacet tisíc míst, na třetí předkolo proti Fenerbahce byl zaplněný z poloviny, přišlo 12 908 diváků. Pokud by Lille hrálo se Slavií doma odvetu, už by mělo stadion připravený a přivítalo by ji na něm. Takhle musí do azylu.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalista Jonathan David z Lille zahrává pokutový kop proti Fenerbahce

Sešívaní ale těžko mohou kalkulovat s tím, že by byl pro ně tento fakt extra výhodou. Očekávají fyzicky velmi zdatného soupeře. „Přál jsem si spíše Fenerbahce, chtěl jsem se zase potkat s koučem Mourinhem. Ale budeme hrát s Lille, bude to hodně nepříjemné, mají tam nesmírně rychlé hráče. Ale my se teď budeme soustředit na ligu s Teplicemi, pak až budeme řešit Lille,“ reagoval slávistický kapitán Tomáš Holeš.

„Přáli jsme si Fenerbahce, protože si myslím, že by nám jejich herní styl seděl. Navíc jsme se s nimi už potkali. Je to ale poslední předkolo Ligy mistrů, těžko si soupeře vybíráte. Informace sbíráme. Čeká nás něco podobného jako proti Unionu, tedy atletičtí a rychlí hráči. Viděl jsem fragmenty z prvního zápasu proti Fenerbahce, který Lille vyhrálo 2:1. Je to špičkový tým francouzské ligy, prodávají hráče do velkých soutěží a dokážou je nahrazovat. Bude to těžký oříšek. Věřím, že když navážeme na tyhle výkony, tak je potrápíme a nebudou to mít s námi jednoduché,“ vzhlédl k poslednímu předkolu kouč Trpišovský.

„Přiznám se, že jsem je sledoval, když tam hrál ještě Eden Hazard. Od té doby jsem neviděl ani jedno utkání. Každopádně se moc těším. Je to francouzský celek, se kterým jsem se ještě nesetkal, budou to zajímavé zápasy,“ přidal útočník Václav Jurečka.

Odveta se pak bude hrát ve středu 28. srpna v Edenu od 21.00.