Hlavní obsah

S hvězdou, ale bez nové posily. Sparta míří bojovat o Ligu mistrů

Aktualizováno

Fanouškům fotbalové Sparty se minimálně na nějakou chvíli ulevilo. Pražané odletěli k prvnímu utkání závěrečného předkola Ligy mistrů do švédského Malmö i s křídelníkem Veljkem Birmančevičem, jenž odkulhal poslední minuty sobotního ligového duelu s Jabloncem. Chybí naopak nejčerstvější posila Albion Rrahmani. „Nervózní nejsme. Možná to na nás trošku padne zítra,“ hlásí stoper Asger Sörensen před klíčovou bitvou.

Bez nejnovější posily Rrahmaniho, ale s Veljkem Birmančevičem odletěla Sparta do MalmöVideo: Sport.cz

Článek

Do níž zasáhne i Birmančevič, ačkoliv o víkendu příznivce Sparty vyděsil. Šlo o nepříjemný pohled na nejlepšího hráče minulé sezony tuzemské nejvyšší soutěže. Birmančevič v závěru ligového duelu s Jabloncem skončil při kličce na zemi a zbytek zápasu v Jablonci dohrál s viditelnou bolestí levého kolene.

Fanoušci Letenských ihned začali až panikařit, před jedním z klíčových duelů celé sezony by šlo o ohromnou ztrátu.

Šestadvacetiletý Srb je totiž i v aktuálním ročníku ve výborné formě. V osmi soutěžních duelech si připsal pět branek a dvě asistence, pro ofenzivu Pražanů je stále stěžejním mužem.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Veljko Birmančevič v utkání proti Dukle

Zápas v Malmö, pokud nastoupí, pro něj osobně navíc bude hodně specifický. Ve švédském týmu působil v letech 2021 až 2022. „Prožil jsem tam dobré časy, hrál jsem s nimi Ligu mistrů, vyhráli jsme ligu i pohár,“ uvedl Birmančevič po odvetě 3. předkola LM proti rumunskému FCSB.

Jak tedy srbská hvězda zápas vnímá? „Nemůže se dočkat. Řekl nám, že před pár lety dostal Malmö do Ligy mistrů a teď ho z ní musí vyřadit. A já mám radost, že může změřit síly s bývalými spoluhráči,“ pravil obránce Sörensen.

Do letadla naopak nenastoupila čerstvá posila Albion Rrahmani. Kosovský útočník, kterého Sparta představila v pondělí jako svůj rekordní nákup (přibližně 100 milionů Kč plus bonusy), je už ale na soupisce pro soutěže UEFA. Znamená to, že do úterní odvety s Malmö může teoreticky naskočit.

Sparta hraje nejen o obrovské množství peněz, ale také přerušení černé série. Vždyť v hlavní fázi Ligy mistrů byla naposledy na podzim 2005.

„Musíme ale udržet v paměti, že nás čeká jen první polovina předkola. Potřebujeme přijet domů s dobrým výsledkem a na Letné to dotáhnout,“ ví Sörensen.

Jednou její cesta skončila i na Malmö. Konkrétně v roce 2014, kdy v předkole vyhrála doma 4:2, jenže venku padla 0:2 a na základě pravidla o venkovních gólech se stěhovala o patro níž, do bojů o Evropskou ligu.