Hlavní obsah

Real, PSG, Juventus, Arsenal. Sparta vyhlíží giganty, zpět do Prahy může Krejčí i Priske

Aktualizováno

Postoupili v sezoně, v níž základní fáze Ligy mistrů doznává revolučních změn. Fotbalisté Sparty po nádherném úterním večeru a postupu přes Malmö čeká osm zápasů s osmi soupeři, z nichž se většina řadí k absolutnímu výkvětu Evropy. Soupeře českých šampionů určí čtvrteční los, který neprovede lidská ruka, ale sofistikovaný kompjůtr. Na koho může Spartě ve společnosti boháčů narazit?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty slaví gól v odvetě proti Malmö FF.

Článek

Real Madrid, PSG, Juventus, Arsenal, Feyenoord s důvěrně známým koučem Priskem. A navrch PSV Eindhoven, Aston Villa a Girona, kam zase v létě přestoupil nedávný sparťanský vůdce Ladislav Krejčí.

Ne, takový program v následujících týdnech a měsících není vybájená představa, ale klidně realita.

UEFA změnila dosavadní formát Ligy mistrů. Dosavadních 32 týmů rozdělených do osmi čtyřčlenných skupin totálně překopala. Hlavní fázi rozšířila o čtyři mančafty. Nově vzniká jedna obří tabulka všech 36 týmů. Každý si s vybranými soupeři zahraje osm zápasů.

Čtyři doma, čtyři venku.

Šest na podzim, zbývající dva koncem ledna.

I to je podstatný rozdíl, dosud v základní fázi Ligy mistrů každý mančaft odehrál šest duelů.

Zůstává naopak, že se mančafty před losováním rozdělí do čtyř výkonnostních košů, kritériem je klubový koeficient daných klubů.

V evropských pohárech nejúspěšnější, tedy zároveň ty nejsilnější, týmy se nacházejí v prvním koši.

Jak aktuálně vypadá složení?

1. koš: Manchester City, Bayern Mnichov, Real Madrid, PSG, Liverpool, Inter, Borrusia Dortmund, RB Lipsko, Barcelona.

2. koš: Bayer Leverkusen, Atlético Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica Lisabon, Arsenal, Bruggy, Šachťar Doněck, AC Milán

3. koš: Feyenoord, Sporting Lisabon, PSV Eindhoven, Celtic, Young Boys Bern, Salcburk, Dinamo Záhřeb, Lille, CZ Bělehrad

4. koš: Slovan, Bratislava, Monaco, Aston Villa, Boloňa, Girona, Stuttgart, Sturm Graz, Brest, Sparta

Poslední čtyři volná políčka se zaplnila ve středu pozdě večer po odvetách závěrečné kvalifikace o Ligu mistrů.

Už předtím bylo jisté, že se u Sparty nemohlo nic změnit. Objeví se ve čtvrtém koši, který náleží nejslabším nebo v evropských pohárech neprověřeným týmům.

Co bude dál?

Zapomeňte na dosavadní losovací proceduru s míčky, v nichž jsou schované papírky s názvy klubů. Většinu procesu obstará důmyslný software, který naplánuje program podle zadaných kritérií.

Z každého koše dostanou jednotlivé týmy přidělené dva soupeře. Jednoho vyzve doma, k druhému bude cestovat. V základní fázi na sebe nesmějí narazit dva týmy z jedné země - zapomeňte tedy zatím na souboj Realu s Barcelonou. Ve skupině narazí Sparta maximálně na dva protivníky z jedné země. Trojboj Manchester City, Liverpool a Arsenal nehrozí.

Losuje se ve čtvrtek od 18.00 v Monaku. A pozor, do tvorby programu zasahuje další novota. Jména soupeřů se Sparta sice dozvědí ve čtvrtek, ale rozpis zápasů s konkrétními termíny a časy výkopů se vypracuje a oznámí v sobotu 31. srpna. UEFA počká na los Evropské a Konferenční ligy. Chce zajistit, aby se evropské poháry nehrály ve stejné dny ve stejných městech.

Zajímavé, že?

Z 36 týmů po základní fázi Ligy mistrů postoupí přímo do osmifinále osmička týmů, která získá nejvíce bodů. Kluby na 9. až 24. místě utvoří páry, které se utkají o doplnění osmifinálových dvojic. Pro dvanáct nejhorších týmů Liga mistrů v lednu skončí.

Do nového roku je ale daleko. Sparta se teprve těší z účasti mezi nejlepšími. Liga mistrů se rozjede 17. září, po 19 letech zavítá i na Letnou. Těšíte se taky?