Hlavní obsah

Brutální los pro Spartu! V Lize mistrů narazí na City, Inter nebo Priskeho Feyenoord

Aktualizováno

Manchester City, Inter Milán i pikantní střet s Feyenoordem s exsparťanským koučem Brianem Priskem. Fotbalová Sparta narazí v novém formátu skupinové fáze Ligy mistrů, kam se kvalifikovala po 19 letech, na evropské giganty. Kromě anglického, italského a nizozemského šampiona se postaví Atlétiku Madrid, Leverkusenu s českým útočníkem Patrikem Schickem, Salzburgu, Stuttgartu a Brestu. Rozhodl o tom čtvrteční los v Monaku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty Praha děkují fanouškům po utkání play off Ligy mistrů.

Článek

„Když bylo po losu, jen jsem se usmál. Všechny zápasy pro nás budou těžké. Nejvíc jsem si nepřál Manchester City venku, bohužel jsme ho dostali hned na začátku. Asi nejhratelnější se jeví Brest,“ řekl v rozhovoru pro Nova Sport obránce Sparty Jaroslav Zelený.

„Nesmírně těžký los, Manchester City je pro mě možná nejlepší mužstvo na světě. Bude to složité, na druhou stranu půjde o dobrou zkušenost. Zápas s Feyenoordem bude pikantní, s Brianem Priskem jsem ale ještě nemluvil,“ uvedl letenský trenér Lars Friis, který v uplynulých dvou mistrovských sezonách dělal Priskemu na Letné asistenta. Jeho bývalý parťák po minulé sezoně projevil zájem odejít do Feyenoordu, letenské vedení transferu požehnalo.

Friisovo mužstvo odehraje proti každému vylosovanému soupeři jeden zápas (4 doma, 4 venku). Na Letné se představí kvarteto Atlético, Inter, Salzburg a Brest, se zbývajícími čtyřmi soupeři se Sparta střetne na jejich stadionech. Přesný rozpis všech zápasů bude zveřejněn během soboty 31. srpna.

Tradiční losovací ceremoniál s míčky vystřídala automatika. Respektive legendární brankář Gianluigi Buffon vytahoval týmy ze čtyř výkonnostních košů, nejlepší střelec Ligy mistrů v její historii Cristiano Ronaldo vzápětí zmáčkl tlačítko s logem Ligy mistrů. Speciální software okamžitě přiřadil každému z celků po dvou soupeřích z každého koše. Skupiny jsou tedy minulostí, každý účastník má pro sebe speciální porci zápasů.

Jako první klub vytáhl Buffon z osudí Manchester City, předloňského vítěze Champions League s fenomenálním kanonýrem Erlingem Haalandem. Software vzápětí přiřadil Citizens mimo jiné pražskou Spartu, která byla ve čtvrtém koši.

První kolo nového formátu Ligy mistrů se odehraje mezi 17. až 19. zářím. Kvůli dvěma přidaným zápasům se ligová fáze protáhne až do příštího kalendářního roku. Poslední osmé kolo je naplánované na 29. ledna 2025.

Přímo do osmifinále postoupí týmy na prvním až osmém místě, celky od devátého do 24. místa budou hrát play-off kolo, ze kterého se kvalifikuje druhá polovina osmifinálového obsazení.

Kdy se bude hrát Liga mistrů
1. kolo: 17. až 19. září
2. kolo: 1. a 2. října
3. kolo: 22. a 23. října
4. kolo: 5. a 6. listopadu
5. kolo: 26. až 27. listopadu
6. kolo: 10. a 11. prosince
7. kolo: 21. a 22. ledna
8. kolo: 29. ledna
Jak to bude s termíny pro jednotlivé týmy, bude jasné v sobotu