Hlavní obsah

Real ho vychoval a prodal. Letadýlko Carvajal se vrátil a vyletěl mezi legendy

Měří pouze 173 centimetrů. Na hřišti byste ve finále Ligy mistrů v tu chvíli stěží hledali drobnějšího fotbalistu. Jenže Dani Carvajal se v 73. minutě vznesl při rohu proti Dortmundu a hlavou dal vítězný gól. „Odhodlání mě provází celou kariéru,“ zářil 32letý obránce. Realu Madrid zařídil výhru 2:0 i rekordní 15. trofej z elitní soutěže, do historie se zapsal i sám Carvajal.

Foto: Carl Recine, Reuters

Dani Carvajal z Realu Madrid se raduje z trefy ve finále Ligy mistrů proti Dortmundu.

Článek

Můžete oprávněně namítat, že Real je pojem a gigant, který přivede téměř kohokoli, na koho si ukáže.

Ano, existují ale případy jako Carvajal, který teorie trochu narušují.

Pochází z Leganes, což je jižní předměstí Madridu. Do mládežnického systému Realu nastoupil v deseti letech. Školák Dani má dokonce i fotku s legendárním Alfrédem Di Stefanem, s nímž se zvěčnil při pokládání základního kamene mládežnického tréninkového centra.

Nyní se Carvajal může směle rovnat s madridskou legendou legend.

Dokonce ji i předčí. Sobotním triumfem ve Wembley získal Carvajal společně s Tonim Kroosem, Lukou Modričem a Nachem už šestou trofej z Ligy mistrů.

Nikdo jich v dějinách nejprestižnější klubové soutěže světa nemá víc!

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Dani Carvajal z Realu Madrid se raduje s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

A Carvajal má ze spoluhráčů na rekordním zápisu největší zásluhu. „Nevím, co mám říct. Je to obří štěstí,“ líčil dojatě do kamer TV Movistar autor vítězné trefy. „Věděli jsme, že to bude těžký zápas.“

Carvajalovu pravou stranu větral dortmundský expres Karim Adeyemi, obrana Realu mnohdy nestíhala. Specializované účty síti X informovalo, že podle pokročilých dat a statistiky xG Dortmund zvítězil 1,82 ku 0,08.

Tak žalostný byl královský velkoklub v Londýně.

„Dortmund byl v prvním poločase lepší, ale naštěstí jsme to přežili,“ uznal i Carvajal. „Věděli jsme, že přijde naše chvíle. A ta přišla.“

V 73. minutě se na přední tyči vyšponoval na Kroosův roh. „Letos na rohy vždycky chodím do vápna,“ vysvětloval madridský drobek. Po jeho trefě se Real uklidnil, nabral sebevědomí a vedení o chvíli pojistil Vinícius Júnior.

„Bylo neuvěřitelně emotivní slyšet závěrečný hvizd,“ vyprávěl zase španělský vousáč. „Do klubu jsem přišel před 21 lety jako malý kluk a teď s ním tvořím historii.“

Nezdolná víra v lepší zítřky ho neprovázela jen ve Wembley, ale i v jeho pouti fotbalovým životem. V jedenadvaceti se Realu zdálo, že pro áčko není dost dobrý. Aniž by si za něj nadaný pravák kopl, vedení ho v červenci 2012 prodalo za pět milionů eur do Leverkusenu.

„Trenér Mourinho mě zabil, že jsem to řekl veřejně, ale nepochopil jsem, proč odešel do Leverkusenu,“ řekl The Athletic Juanfran Moreno, Carvajalův letitý spoluhráč z mládeže Realu. „Ten kluk byl nachystaný pro áčko. Hrál jsem před ním na pravém křídle a on za mnou byl jako letadlo.“

No, když vezmete v potaz jeho parametry, hodí se spíš letadýlko.

Carvajal po hřišti létal. Nevelký vzrůst doháněl pohybem a brilantní technikou. Ukázal to hned v bundeslize, kde si neznámý Španěl hned v první sezoně vysloužil nominaci do nejlepší jedenáctky soutěže.

Realu nezbývalo nic jiného než využít předkupní právo a za 6,5 milionu eur svého odchovance přivést zpět. Klub přeplatil, ale ukázalo se, že šlo v podstatě o dýško za hezkou večeři. Realu to Carvajal mnohonásobně splatil.

V létě 2013 se vlády na Santiagu Bernabeu poprvé ujal Carlo Ancelotti, který navrátilce Carvajala poprvé napevno nainstaloval do sestavy Realu. A na konci sezony se společně radovali z ušaté trofeje pro vítěze Ligy mistrů.

Italský kouč mezitím Madrid opustil a stihl se do něj vrátit. Carvajal zůstal. Trofejí má šest, každé vítězné finále zahajoval v úvodní jedenáctce a po posledním úspěchu velí: „Je to fantastické. Věřím, že přidáme ještě další pohár.“

Ve 32 letech na ně má ještě dost času.

Související témata:
Daniel Carvajal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.