Hlavní obsah

Pyšný Friis: Vždyť jsem vám před zápasem říkal, že jsme přijeli se Spartou změnit historii!

Nemluvil do větru, když den před odvetou 3. předkola fotbalové Ligy mistrů na půdě FCSB prohlásil, že se Spartou přijel do Bukurešti změnit historii. Trenér Lars Friis byl po vítězství 3:2, které znamená postup do závěrečného předkola prestižní soutěže, na tým náležitě hrdý.

Foto: AC Sparta Praha

Trenér Sparty Lars Friis slaví postup do 4. předkola Ligy mistrů se střelcem dvou branek Veljkem Birmančevičem.

Článek

Bukurešť (od našeho zpravodaje) - „Jsem šťastný, že jsme odvetu zvládli a můžeme dál snít o skupině Ligy mistrů, kde Sparta dlouho chyběla,“ prohlásil Friis po úterním utkání v rumunské metropoli.

Máte z postupu o to větší radost, že po remíze z Prahy si Rumuni hodně věřili?

Před zápasem v Bukurešti jsem říkal, že jsme tady, abychom přepsali historii. A to jsme také udělali. Jsem pyšný. Sparta trpěla po mnoho let, ale vzali jsme si šanci o Ligu mistrů aspoň bojovat.

Foto: AC Sparta Praha

Fotbalisté Sparty se radují z postupu.

Jak těžké bylo odvetu zvládnout?

Opravdu moc. V první půli jsme hráli, jak jsme měli, ale ve druhém poločase jsme si zápas ztížili. Naši tři obránci si naštěstí vedli velmi, velmi dobře.

Co jste fantastické první půli říkal?

Jsem šťastný, jak jsme se v první půli prezentovali. Není lehké na obrovském stadionu, v pekelné atmosféře tak dominovat. Ale to, co jsme měli v první půli, nám trochu scházelo ve druhé.

Proč?

Dobrá otázka. Počasí nám moc nepomohlo, pro kluky bylo opravdu těžké hrát v takovém horku. Ale nejde o omluvu. Trávník byl ale špatný, nebyl určitě na Ligu mistrů. Když jsme dostali první gól, chytil se soupeř i fanoušci. Museli jsme se najednou zatáhnout hluboko, skoro do šestnáctky. Tohle nebyl náš plán. Ale nakonec vyšlo to.

Bude teď složité přepnout na českou ligu?

Zatím se nám daří zvládat obě soutěže, jsem opravdu na kluky hodně pyšný, co dokázali. Už jsme odehráli dost zápasů, musíme zase získat energii. V Jablonci nás čeká náročný zápas.

V závěrečném předkole Ligy mistrů narazíte na Malmö FF. Změníte historii i proti švédskému týmu, se kterým Sparta vypadla ve stejné fázi soutěže v roce 2014?

Historie je všude, bavíme se o ní pokaždé. Slyšel jsem, že Malmö postoupilo, musím se na jeho zápasy podívat. Vím, že mají skvělé mužstvo a velmi dobrého trenéra. Hráli jsme s nimi loni, takže víme, co očekávat. Máme asistenta trenéra, který trénoval ve Švédsku, takže Malmö dobře zná. Můžeme se na soupeře připravit opravdu dobře.