Hlavní obsah

Suprový večer, rozplýval se Zelený. Přiblížil, co mu prospělo po reprezentaci

Aktualizováno

Spoluhráči mohli zelenat závistí, že on už si ještě jako hráč Slavie Ligu mistrů zakopal. „Teď už se tím chlubit nemůžu,“ pousmál se Jaroslav Zelený. Fotbalisté Sparty se po 19 letech vrátili do exkluzivní společnosti a na úvod skupiny předvedli excelentní výkon. Salcburk ve středu večer doma vyřídili 3:0. K bezvadnému představení přispěl dvaatřicetiletý defenzivní univerzál.

Dneska si to všechno suprově sedlo. Asi nikdo nečekal, že vyhrajeme 3:0, těšilo Jaroslava Zeleného.Video: Sport.cz

Článek

„Asi nikdo nepředpokládal, že vyhrajeme 3:0. Jsme šťastní, jak jsme to zvládli,“ vykládal Zelený a rozplýval se dál: „Bylo super, že jsme dali rychlý gól. Lidi to dostalo do varu, potom přišel hned druhý. Dnes si sedlo všechno, zapadlo to do sebe, lidi fandili. Chyby ve hře byly, ale myslím, že celkově byl suprový večer.“

Co ho rozhodlo?

Podařilo se nám být mimořádně efektivní v zakončení. Dali jsme dva góly, kdy soupeři nebyli zformovaní, čehož jsme využili. Poločas 2:0 byla výborná výchozí pozice, i když druhou půli byli dál víc na balonu. Měli územní převahu, ale byla pro nás výhoda, že necentrovali do vápna a chtěli to dohrát až do kuchyně.

V Evropě jste s nulou odehráli třetí zápas po sobě. Náhoda?

Kdyby sypali centry do vápna, mohli si vytvořit větší tlak. Neměli ale na to typologicky hráče, chtěli se do šancí prokombinovat a bylo pro ně těžké, když jsme to vzadu zahustili. Nestříleli ani moc z dálky.

Často jste hráli bez míče. To je jev, který moc neznáte, viďte?

V určitých fázích mi to připomínalo odvetu s FCSB, kdy to u nich skončilo 3:2. Zatlačili nás dovnitř a stříleli ze všech stran. Tady to bylo trošičku jiné než ostatní zápasy, ale nebyl to první zápas, který by tak vypadal.

Salcburk měl v poli věkový průměr 20,9 roku. Projevila se vaše zkušenost?

Odehráli jsme to líp takticky než zápas v letní přípravě. Tam to skončilo 2:2 a byl jsem po zápase úplně mrtvej. Jako obránci jsme tehdy hráli hodně vysoko a balony lítaly za nás. Kluci vepředu ale dnes výborně pracovali, tahali i dozadu. Byli jsme občas níž a mohli jsme být aktivnější. Byli jsme ale o něco chytřejší než v přípravě.

V novém formátu Ligy mistrů jste se po výhře vyšvihli na dělené druhé místo před giganty jako Real nebo AC Milán. Blejsknete si tabulku?

Mohl by se pískat konec (usměje se). Jsme pořád na začátku, ale je to hezké. Chvíli si to budeme užívat my i fanoušci. Dalším zápasem to ale končí.

Napadlo vás, před lety při odchodu ze Slavie do Jablonce, že si ještě kopnete v Lize mistrů?

Někdy jsou cesty nevyzpytatelné a platí to i pro mě. Jsem za to samozřejmě rád.

Jak přecvakávalo z reprezentace, kde jste hrál u levé lajny?

Neříkám, že jsem měl s tím problém, ale možná mi pomohlo, že se kvůli dešti odložilo ligové kolo. Měli jsme víc času si to vyzkoušet a zatrénoval jsem si na novém postu, sešlo se to docela dobře.

Je stoper vaše nová stálá profese?

Já nevím. Když si myslím, že jsem někde zapíchlý, tak se to změní (usměje se).

  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona