Hlavní obsah

Priske těžko skousává debakl Feyenoordu. Nejsme v dobré situaci, nutně potřebujeme vítězství, řekl kouč

Další rána. Pořádná. Dost možná fatální. Už tak nepříznivá pozice trenéra Briana Priskeho ve Feyenoordu se po čtvrtečním domácím debaklu s Leverkusenem v Lize mistrů (0:4) ještě zhoršila. Není vyloučeno, že dánský kouč po nejtěžší domácí porážce Feyenoordu na evropské fotbalové scéně v historii, po třech měsících skončí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Kouč Feyenoordu Brian Priske během zápasu s Leverkusenem.

Článek

„Porážka je bolestná, nikdo nechce takhle prohrávat. Nejsme v dobré situaci, to je jasné. Nutně už potřebujeme vítězství. Věřím, že se všechno obrátí. Od zítřka začnu dělal maximum, abychom byli v dalším utkání úspěšní,“ řekl Priske.

Otázkou je, jestli bude mít ještě příležitost. Vždyť v Eredivisii nabral jeho celek už devítibodové manko na vedoucí PSV Eindhoven, a teď schytal debakl v Champions League. Priskemu nejsou nakloněni ani fanoušci. Po víkendové remíze s Groningenem zkritizovali Priskeho tradiční pozápasový rituál, kdy se hráči sejdou ve středovém kruhu a chytí se za ramena.

I kvůli negativním ohlasům Priske něklik hodin před čtvrtečním zápasem na Instagramu uvedl, že tzv. kolečko ruší. Když k němu po utkání na tiskové konferenci k této záležitosti přilétl dotaz , Priske se naježil. „Nemám odpověď na tuto otázku. Utrpěli jsme porážku, tohle je osobní věc. Nepatří sem,“ odvětil Priske.

Muž, který dovedl Spartu ke dvěma českým titulům, zažil hororovou premiéru v hlavní fázi této soutěže. Během prvního poločasu inkasoval jeho tým těžké K.O. Po dvou gólech Wirtze (jako první Němec v historii vstřelil při debutu v Lize mistrů dvě branky), Grimalda a vlastence Wellenreuthera prohrával 0:4. De Kuip vyprovodil domácí do kabin ohlušujícím pískot. To samé po konci zápasu, byť po přestávce Priskeův výběr nerezignoval a sympaticky se snažil alespoň o redukci ostudného skóre.

„Jestli jsem byl po první půli v šoku? Nevím, jestli je to to správné slovo. Překvapilo mě nemile, jaké góly jsme dostali. To v Lize mistrů není možné. Leverkusen nás tvrdě potrestal,“ podotkl Priske.

Přitom k duelu s německým šampionem, za který odehrál závěrečnou půlhodinu útočník Patrik Schick (brankář Matěj Kovář strávil duel na lavičce Bayeru), se dánský trenér mocně upínal. Věřil, že úspěch by mohl být zlomem k výsledkovému obratu. Podobnou myšlenku měli i fanoušci, kteří dvě hodiny před výkopem obklopili stadion, aby přivítali hráčský autobus bouřlivým skandováním „jsme s vámi.“

Namísto toho však přišel čtyřbrankový výprask. Jde o nejtěžší domácí porážku Feyenoordu v pohárové Evropě. Doposud jí byla prohra 0:3 proti VfB Stuttgart v tehdejším Poháru UEFA v roce 1998. Vůbec nejvyšší porážku v Evropě utrpěl Feyenoord v roce 1965 od Realu Madrid (0:5). Čtyřbrankovým rozdílem podlehl Borussii Mönchengladbach, Juventusu, Benfice, Trenčínu a nyní Leverkusenu. Dostane Priske šanci debakl s německým mistrem napravit?

  2 : 1 Monako - Barcelona 2 : 1 dohráno
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona
  0 : 4 Feyenoord - Leverkusen 0 : 4 dohráno
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen