Hlavní obsah

Priske se sparťanským zvykem v Nizozemsku tvrdě narazil

Už žádné kolečko. Trenér Feyenoordu Brian Priske se rozhodl zrušit tolik diskutovaný a fanoušky Feyenoordu kritizovaný rituál, při kterém se hráči bezprostředně po utkání shromáždí ve středovém kruhu a chytí se kolem ramen. Dánský kouč to uvedl na instagramu jen několik hodin před čtvrtečním domácím zápasem Ligy mistrů proti Leverkusenu (výkop v 18.45).

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Brian Priske na archivním snímku

Článek

„Už žádný malý kruh. Pouze jeden velký,“ napsal Priske s odkazem na podporu fanoušků. Ti tradici, kterou 47letý Dán úspěšně zavedl ve svých předchozích klubech včetně pražské Sparty, vzhledem ke špatnému startu do nové sezony nepřijali. Po víkendovém klopýtnutí v nizozemské lize s Groningenem (2:2) během pozápasového rituálu mocně pískali. I na samotného Priskeho, když se pohyboval po trávníku.

„Je teprve září, ale po další ztrátě už máme vlastně po sezoně. Navíc ten bláznivý kruh na hřišti, tohle patří do cirkusu.“ Takové bylo v kostce vyznění mnoha příspěvků fanoušků Feyenoordu na sociálních sítích po duelu v Groningenu.

Zřejmě toto byl klíčový impulz k tomu, že se Priske rozhodl rituál zrušit. „Jeden tým, plný výkon,“ vzkázal ještě Priske fanouškům na instagramu před duelem s Leverkusenem. Priske, který o letní přestup do mistrovského Feyenoordu hodně stál (vedení Sparty oznámil, že tým už dál trénovat nechce), je v Nizozemsku vůbec pod obrovským tlakem. Jeho tým totiž ztrácí na vedoucí PSV po pěti kolech už 9 bodů.

Někteří příznivci volají i po jeho konci. Priske se hájí spoustou změn v kádru i zraněními a žádá o čas. Nicméně pokud by Feyenoord čtvrteční utkání nezvládl, pod dánským koučem by se začala povážlivě kývat židle.

Paradoxně mu ji může podrazit muž, kterého před časem přivedl na Letnou. A sice reprezentační brankář Matěj Kovář, který může stát mezi tyčemi německého mistra. Zápas na stadionu De Kuip může mít českou stopu i díky útočníkovi Patriku Schickovi, byť v Leverkusenu v posledních zápasech spíš vysedává na lavičce.