Hlavní obsah

Přibrzdil Spartu, teď svůj tým brankář potopil. City bez nervů. Posunuli jsme se, řekl Guardiola

Nejradši by se neviděl. Když rozhodčí odpískal poločas, rozkmital dlouhé nohy a svižně odcházel z jeviště. Brankář Kamil Grabara se chtěl s fotbalovou Kodaní pokusit o zázrak, jenže nakonec to byl on, kdo svoji partu potopil. Dánští šampioni se i kvůli kiksu polského čahouna zastavili v osmifinále Ligy mistrů, dál jde podle očekávání rozjetý Manchester City. Celkové skóre? 6:2!

Foto: Carl Recine, Reuters

Kodaňský brankář Kamil Grabara daroval v odvetě osmifinále Ligy mistrů s Manchesterem City gól soupeři.

Článek

Julián Álvarez na hranici šestnáctky švihl pravačkou a vzápětí se začal radovat. Takhle snadný gól možná ještě nedal. Smolařem středečního večera byl vlasatý gólman, jenž překvapivě neudržel míč v rukavicích a srazil si ho do sítě. Když kuriózní moment opakovali na velké obrazovce přesně v Grabarově výhledu, fanoušci nechápavě kroutili hlavami.

„Myslel jsem, že v brance byl maskovaný zpěvák,“ žertoval někdejší anglický obránce Rio Ferdinand. Narážel na populární televizní show se zpívajícími celebritami a masku, s kterou Grabara chytá od předloňské zlomeniny obličeje. Spekulovalo se, že mu při osudovém zákroku v Manchesteru trochu sklouzla a zakryla výhled. Nevtipkoval jen Ferdinand, po sítích kolovaly i další fórky.

Běžela teprve devátá minuta, ovšem v Manchesteru už bylo hotovo. City vedlo 2:0, což v součtu s vítězstvím 3:1 z první partie bohatě stačilo. Žádné nervy. „Začátek byl pro Kodaň hororový,“ uznal i legendární dánský útočník Michael Laudrup.

Že vám jméno Grabara něco říká? Hádáte správně, loni v létě s Kodaní přešel přes Spartu do posledního předkola Ligy mistrů. Na konci odvety v napínavém rozstřelu vyrazil penaltu Asgeru Sörensenovi a našlapaná aréna na Letné vydechla zklamáním.

Už jako teenager odešel z Chořova do Liverpoolu, ale stejně jako třeba o dva roky mladší Vítězslav Jaroš kočoval po hostováních. V Kodani je jasnou jedničkou a oblíbencem fanoušků, kteří ani po hořkém momentu v Manchesteru nepřestávali zpívat hlasité chorály. Ovšem Grabarovi bylo pod psa.

Na fajnové adrese si vlastně ani moc nezachytal, pro produktivní City už po první půli platilo: tři střely na branku, tři góly. Když sečtete všechny trefy smečky v nebesky modrých dresech z této sezony, dostanete se na omračující cifru 105. Z toho jen v Lize mistrů tým trenéra Pepa Guardioly pokaždé stihl tři zásahy.

„Sedm postupů do čtvrtfinále Champions League v řadě? Když jsem sem před lety přicházel, nenapadlo by mě to. Byla to otázka času a vývoje. Dost jsme se posunuli a věříme si,“ vykládal Guardiola. Letos má v Lize mistrů extra motivaci: obhajobu loňského titulu ve Wembley, kde se bude 1. června hrát velké finále. To už ale moc předbíháme, zajímavý nádech může mít i bližší budoucnost. Už v neděli je na programu šlágr Premier League Liverpool vs. City, první proti druhému.