Hlavní obsah

Přiblížili jsme se Spartě i Slavii, dumá trenér Slovanu před zápasem s gigantem

Na fotbalisty Slovanu Bratislava čeká souboj Davida s Goliášem. V domácím prostředí přivítají dnes ve druhém kole hlavní fáze Ligy mistrů anglický Manchester City od 21:00. Trenér slovenského mistra srovnával českou a slovenskou ligu. Jeho syn pak neskrýval dojetí při vzpomínkách na své působení v Anglii.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Vladimír Weiss ze Slovanu Bratislava v akci

Článek

„Přiblížili jsme se Spartě i Slavii, postoupili jsme do Champions League. To je realita. Máte lepší ligu, my zase modernější, krásnější, luxusnější stadion. Ve skupině jsme si přáli Spartu, ale dojede City. To taky není špatné,“ usmíval se Vladimír Weiss starší.

„Čeká nás jedno ze dvou či třech nejlepších mužstev na světě. Vloni vyhrálo Ligu mistrů a předtím bylo ve finále. Vede ho výborný Pep Guardiola, který mužstvo buduje už několik let. Těšíme se na souboj s velkým favoritem,“ říkal.

Jaký najít recept na aktuálního lídra Premier League?

„Musíme to odběhat a odpracovat pořádně. Zároveň si to chceme ale užít. Věřím, že nás lidi dostanou taky do varu a půjdeme na hranici našich možností. Víme, že budeme hrát převážně bez míče, ale chceme, aby nás po zápase naši fanoušci vytleskali,“ přeje si trenér Slovanu.

Weiss starší se bude muset obejít bez zraněného Juraje Kucky a zdravotní problémy trápí i Roberta Maka.

Na předzápasové tiskové konferenci kouč Bratislavy složil poklonu svému trenérskému protějšku Pepu Guardiolovi, kterého přirovnal k architektovi barcelonského kostela Sagrada Família.

„Je jako Gaudí. Dlouhé roky mu nikdo v Anglii nerozuměl. On ale svoje myšlenky nadále budoval, až nakonec se City vyhrál Ligu mistrů. Rozumí fotbalu jako nikdo jiný,“ vyjádřil se Weiss starší.

Speciální zápas si zažijí především trenérův syn Vladimír Weiss mladší a Robert Mak, kteří si prošli mládežnickými kategoriemi Manchesteru. Weiss dokonce nastoupil i do zápasů.

„Je to pro nás velká událost. Pro mě ještě větší, protože sem tam odcházel jako chlapec a vracel se do reprezentace, když už ze mě byl muž. Moc dobře si vzpomínám, že jsem tam měl těžké začátky. Zažil jsem tam toho strašně moc. Jsem vděčný klubu i rodině, ve které jsem tam vyrůstal,“ říkal dojatý záložník Slovanu.

Děsivý pohled může být při pohledu na tržní hodnoty obou celků. Citizens má podle specializovaného portálu Transfermarkt cenovku 1,2 miliardy eur. Slovan oproti tomu má hodnotu 29 milionů eur.

Na Slovan tedy v domácím prostředí čeká opravdu atraktivní soupeř.

„Bylo by nádherné, kdyby sem přijel i Real Madrid, ale v mých očích je City nejlepší tým na světě. Je to odměna pro nás i pro fanoušky. Chceme si zápas užít a pokusíme se udělat všechno pro to, abychom dostáhli co nejlepšího výsledku. A třeba se postaráme o senzaci,“ dodal Weiss mladší.

V hlavní fázi Ligy mistrů narazí na Manchester City i pražská Sparta, která však bude k utkání zajíždět do Anglie.