Hlavní obsah

Potkat se v Lize mistrů s Priskem? To by mohla být sranda, smál se kouč Sparty

Zapsal se do historie fotbalové Sparty. Trenér Lars Friis se stal mužem, který slavný klub po dlouhých devatenácti letech dovedl do Ligy mistrů, což český šampion stvrdil výhrou 2:0 v domácí odvetě posledního předkola proti Malmö.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Lars Friis oslavuje postup do ligové fáze Ligy mistrů.

Článek

Na úvod tiskové konference po dalším úspěšném duelu se na chvíli odmlčel. „Asi mi stále nedochází, co jsme dokázali,“ pravil dánský kouč. Jinak působil uvolněně a bylo znát, že je z úspěšné cesty mezi evropskou smetánku nadšený. A to i z důvodů, které by běžného smrtelníka na první dobrou nenapadly…

Je tohle váš nejlepší fotbalový zážitek?

Dosáhli jsme něčeho opravdu velkého. Jsem šťastný za úplně všechny sparťany. Za realizační tým, hráče i fanoušky. A taky mě těší, že už nemusím poslouchat Tomáše Sivoka (sportovního manažera Sparty, pozn. red.). Se Spartou už Ligu mistrů hrál, tak o tom pořád vykládal. (směje se)

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Lars Friis děkuje fanouškům po utkání play off Ligy mistrů.

V hlavní fázi Ligy mistrů můžete vyfasovat i Feyenoord, který vede bývalý kouč Sparty Brian Priske. Co byste řekl takovému losu?

Jo, to by asi byla sranda. Ale jinak vážně nevím, koho si přát. V soutěži je řada skvělých týmů i trenérů, kteří mě inspirují. V minulé sezoně Evropské ligy jsem doufal, že dostaneme Liverpool. Ale bylo to nakonec vlastně vůbec dobře? Moc se těším na konfrontace s nejlepšími. Co přijde, přijde.

Zdá se vám, že je Sparta na top úroveň připravená?

Těžká otázka. V lednu se pak můžete ohlédnout a říct, že jsme připraveni nebyli, protože jsme získali jen určitý počet bodů. Budeme čelit nejlepším týmům a hráčům na světě. Bude to jiný level. Uděláme, co bude v našich silách, abychom dokázali, že Sparta do Ligy mistrů patří.

Za pár měsíců jste smazal dost historických bolístek. Špatnou bilanci Sparty na venkovních hřištích v předkolech, dlouhé čekání na Ligu mistrů. Zbývají ještě nějaké?

(směje se) Vy novináři určitě zase něco najdete. Ale rozumím. Vezeme se na pozitivní vlně, už jsme toho překonali dost. Z mého pohledu je nejdůležitější, abychom všichni zůstali hladoví. I když jsme dvakrát vyhráli ligu a teď se dostali do Ligy mistrů. Musíme neustále chtít dosáhnout víc a víc.

Čím je současná Sparta výjimečná, že se dokázala probojovat mezi nejužší elitu po takové době?

Obrovskou intenzitou, prací bez míče. Navíc pokaždé dáváme góly. V letošním roce jsme snad měli jen tři utkání, v nichž jsme neskórovali. Rád bych, abychom v nastoleném trendu pokračovali, ale v Lize mistrů to bude těžké. Přece jen jsem realista.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Lars Friis oslavuje postup do ligové fáze Ligy mistrů po utkání play off Ligy mistrů.

Berete postup do Ligy mistrů i za velký milník pro vaši trenérskou kariéru?

Podívejte, já jsem jen nudný chlápek z dánského venkova. Ve fotbale se snažím pracovat tak, abych se po každém dni podíval do zrcadla s tím, že jsem dřel na sto procent. Byl jsem dost dobrý a měl dost štěstí na to, abych dostal Spartu do Ligy mistrů, ale nejsem nejlepší trenér na světě. I když do životopisu si to samozřejmě dám. (usmívá se)

K postupu vás dovedla plná Letná. Užil jste si bouřlivou atmosféru?

Když hrajeme doma, je to pokaždé úžasné. Navíc to bylo utkání pod umělým osvětlením, a ještě k tomu v Evropě, takže ještě větší paráda. Poslední dva týdny jsem i při procházkách Prahou cítil, že sparťané vnímají obrovskou příležitost. Ukázali, proč jsou nejlepšími fanoušky v Česku.