Hlavní obsah

Po Vindahlově hrubce byl za hrdinu. Možná mi měl poděkovat, smál se nováček Sparty

Při představení Mathiase Rosse jako nové posily si marketingový tým Sparty půjčil postavu Rosse z oblíbeného seriálu Přátelé i znělku o slovech „I´ll be there for you“. V překladu „Budu tu pro tebe“. A fotbalový Ross tu pro svého parťáka Petera Vindahla skutečně byl. Pokud by po půlhodině utkání parádním blokem neuhasil jeho chybu, kdo ví, zdali by český mistr dovedl duel k pohodlnému vítězství o dvě branky. „Ještě mi nepoděkoval. Ale možná by měl,“ se smíchem prohodil dánský obránce.

Foto: AC Sparta Praha

Vlevo obránce Sparty Mathias Ross

Článek
Fotogalerie

Dublin (od našeho zpravodaje) - Mimochodem, pro Rosse se jednalo o premiéru v základní sestavě. Vždyť na Letnou přišel teprve minulý týden. Lépe se asi zapsat nemohl.

Chvilku to totiž opravdu vypadalo, že Sparta bude mít namále. Vindahl ještě za bezgólového stavu rozehrál tak, jak to má ve zvyku. Konstruktivně. Jenže Ross přihrávku nečekal a gólman Sparty tak de facto namazal pár metrů za vápnem číhajícímu Nielu Farrugiovi.

Před fotbalistou Shamrocku zívala prázdná brána. Nabitý stadion už se připravoval slavit. Jenže do střely se vrhnul Ross a skluzem odvrátil míč na roh. Krize zažehnána, outsider do vedení nešel.

„Jo, byl to skvělý moment, asi jsem zachránil gól. Byla to podvědomá reakce, dostat se na zem a snažit se balon zastavit. Když mi trefil nohu, cítil jsem se skvěle,“ popisoval dánský stoper klíčový moment.

Obranným zásahem jako z učebnice navíc spasil i krajana Vindahla. „Sice se za to neomlouval, ale to pochopitelně nemusí. Tohle je fotbal. Peter nás zase zachránil později, fantasticky podržel tým,“ ocenil Ross.

Těsně před koncem si totiž roli bezmocného pozorovatele, který vytlačuje míč z branky očima, střihl právě on. Vindahl pod dohledem Rosse parádním reflexem zneškodnil takřka gólovou hlavičku Joshuy Honohana, která by náskok Sparty ztenčila na polovinu.

S dvoubrankovým polštářem v zádech bude domácí odveta přece jen o poznání příjemnější.

Cíl je ale jasný. Nepolevit, zvládnout ji a nasměrovat se do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou Sparta naposledy okusila před devatenácti lety.

„Ještě nemáme hotovo. Většinu zápasu jsme kontrolovali hru, ale je za námi teprve poločas. Na druhý do Prahy se moc těšíme,“ hlásil Ross.

A možná doufá, že tentokráte to bude bez nervů. I když perfektním blokem si u příznivců svého nového zaměstnavatele určitě pořádně šplhnul.