Hlavní obsah

Pavelka: Další soupeř je nám jedno. Přáli jsme si Liverpool a víme, jak to dopadlo

Nastoupil netradičně na pravé straně stoperské trojice, levou paži mu zdobila kapitánská páska. David Pavelka strávil při vítězné odvetě druhého předkola Ligy mistrů proti Shamrock Rovers (4:2) na trávníku celý zápas a stejně jako celá fotbalová Sparta vyhlíží soupeře do třetího předkola, kterým bude úspěšnější z dvojice FCSB - Maccabi Tel Aviv. „Preference nemáme. Když jsme si přáli Liverpool, víme, jak to dopadlo,“ hořce vzpomínal zkušený plejer.

Jak se mi hraje na stoperu? Docela slušný, ale byly tam nedorazy, hodnotí David Pavelka. Konečně hraje bez bolesti.Video: Sport.cz

Článek

Sparta se s gigantem střetla v březnovém osmifinále Evropské ligy. Tehdy zraněný Pavelka jen sledoval, jak si Reds rozebírají jeho parťáky a po výsledcích 5:1 a 6:1 hladce postupují do další fáze soutěže.

Máte v kabině jasno, zdali byste si radši přáli rumunské FCSB, nebo izraelské Maccabi?

Ne. Jsme pověrčiví. Minule jsme si vybírali Liverpool a pamatujeme si, jak to dopadlo. S klidnou hlavou se na jejich zápas koukneme (středa 20:00) a připravíme se tak, abychom prošli dále.

Zkusil jste si netradiční roli stopera. Jak se vám hrálo?

Docela slušně. Měli jsme tam nějaké nedorazy, škoda dvou inkasovaných branek. Beru to jako známku nesehranosti. Ale jinak jsem se cítil dobře. V tréninku hraji na té pozici delší dobu a je to fajn.

Trenér Lars Friis o Pavelkovi na nezvyklé pozici:
„Jsme s ním spokojeni. Vybral jsem mu post, který by díky svým zkušenostem měl zvládnout, i když to není typický obránce. A vidíme, že na něm i v budoucnu může zaskočit. Samozřejmě je potřeba vybrat zápasy, ve kterých to bude vhodná varianta, ale Pavlasův výkon jako celek nás potěšil.“

Minulý ročník jste promarodil, teď dostáváte poměrně dost prostoru. Navíc i v roli kapitána…

S páskou už jsem něco odehrál, takže to na hřišti úplně nevnímám. Ale prožívám hezké období. Po roce hraji bez bolesti, bez limitu. Jsem rád, že dostávám od trenéra takovou minutáž. Doufám, že budu v rotaci i dále, i když vnímám, že to bude těžké. Někteří kluci se uzdravili, reprezentanti se pomalu dostávají do zátěže. Ale pro momenty, kdy bude třeba za někoho zaskočit, budu připravený.

Právě kvůli spoluhráčům, kteří v létě plnili povinnosti v národních týmech, je začátek sezony asi zvláštní, viďte?

Začátek sezony ne, za zvláštní bych spíše označil přípravu. Ta byla asi nejzvláštnější, jakou jsem zatím zažil, protože jsme nebyli vůbec pohromadě.

Jak vnímáte neustálé rotování sestavou?

Realizační tým má plán a toho se drží. Občas do něj zasáhne zranění, jako v případě Filipa Panáka, ale celkově mi přijde rozumný. Určitě má smysl a zatím se nám i vyplácí. Doufám, že to tak bude i s ohledem na náš dílčí cíl, tedy postup do základní skupiny.

Utkání se Shamrockem bylo poměrně dramatické, na gól soupeře se ale pokaždé povedlo zareagovat. Uklidňovalo vás to?

Rychlé odpovědi jsou přesně z tohoto důvodu důležité. Měli jsme i příležitosti na navýšení náskoku, ale nepodařilo se. Shamrock dal naopak ze tří šancí dva góly, je nám jasné, že silnější soupeř by nás potrestal ještě výrazněji. Ale ano, díky rychlým reakcím na branky soupeře jsme si to dokázali pohlídat.

Dvojzápas tak i přes chybičky asi považujete za úspěšný.

Samozřejmě, s výsledkem jsme spokojení. Máme takové interní rčení, že žádný náš výkon není perfektní. S nulou vzadu by to bylo ještě lepší. Je na čem pracovat, chyby si ukážeme u videa a zase se posuneme o kousek dál.