Hlavní obsah

Zázračný zákrok ozdobil zápas Ligy mistrů. Neskutečné, rozplýval se Arteta

Je dost možné, že fotbalová Liga mistrů hned v úvodním kole viděla nejlepší zákrok sezony. Brankář Arsenalu David Raya ve čtvrtečním utkání v Bergamu chytil penaltu a ještě pozoruhodněji i následnou dorážku útočníka Reteguiho. „Neskutečné! Jeden z nejlepších zákroků, které jsem v kariéře viděl,“ rozplýval se kouč Arsenalu Mikel Arteta po bezgólové plichtě. „On je kočka,“ vydechl i trenér Atalanty Gian Piero Gasperini.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

David Raya z Arsenalu a jeho neuvěřitelný zákrok při dorážce Matea Reteguiho.

Článek

„První zákrok byl dobrý, ten druhý byl neuvěřitelný,“ pokračoval Gasperini.

Neuvěřitelný je víc než trefné označení. Moderní statistika xG (očekávaných gólů) odhalila, že penalta a dorážka v součtu dala dohromady hodnotu xG 1,22.

Retegui prostě musel dát gól.

Jenže nedal.

Penaltu v 51. minutě kopl útočník Atalanty po Rayově pravé ruce. Rána byla prudká, ale nepříliš umístěná, čehož gólman Arsenalu využil. Retegui ale okamžitě dostal možnost na nápravu. Hlavičkoval do opuštěné brány, ale Raya zázračně rychle vstal a po mrštném skoku vyškrábl balon na brankové čáře.

„Při penaltě bylo štěstí, že jsem vystihl směr. Smůla byla, že míč po odrazu zase mířil k útočníkovi, ale dokázal jsem se rychle zvednout a zachránit to,“ oddechl si Raya. A pak ho napadlo výstižnější hodnocení: „Byl jsem ve správnou dobu na správném místě.“

Fandům Arsenalu se po Rayově exkluzivním momentu vybavil zákrok legendárního Davida Seamana z roku 2003, kdy zázračně konečky prstů vytáhl soupeřovu hlavičku v semifinále FA Cupu proti Sheffieldu United. Zřejmě se jedná o nejslavnější brankářský zákrok v dějinách Arsenalu.

„Už minulou sezonu byl David pro nás velmi důležitý, ale začátek té letošní je naprosto výjimečný. Proti Atalantě nás udržel ve hře,“ pochválil kouč Arteta.

Zní to jako dost zaprášená historie, ale málokoho už napadne, že ještě v úvodu předchozího ročníku Raya bojoval o pozici jedničky s Angličanem Ramsdalem.

Výkony i základní čísla vyznívají pro španělského konkurenta. Server veřejnoprávní BBC spočítal, že Raya ve 46 startech inkasoval 32 gólů, zatímco Ramsdale pustil 99 branek v 89 zápasech.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

David Raya z Arsenalu po utkání Ligy mistrů proti Atalantě Bergamo.

„David je bez pochyb naší jedničkou,“ uznává i záložník Arsenalu Declan Rice.

Právě Raya patří k důležitým členům proměny Arsenalu. V minulosti platil za tým vyznávající kombinační hru a teď? Na první dobrou spíš vystřelíte, že jde o soubor s propracovanou a špičkovou defenzivou. Remíza 0:0 v Bergamu při rozjezdu Ligy mistrů to jen potvrzuje.

„Je fantastické udržet čisté konto a pomoct aspoň k bodu,“ řekl devětadvacetiletý Raya. Na sever Londýna doputoval po štacích v Blackburnu a Brenfordu. „Kdybyste mě viděli v Blackburnu a potom v Brenfordu, rozhodně spatříte úplně dva odlišné gólmany,“ srovnával nedávno španělský brankář.

Za progres vděčí brankářskému rádci a krajanovi Iňakimu Caňovi, s nímž spolupracoval v Brenfordu a který na něj dohlíží i aktuálně v Arsenalu.

„Iňaki kompletně překopal můj styl. Jsem daleko proaktivnější a předvídám situace, které se ještě nestaly.“

Projevuje se to i na hřištích, a konkrétně i při pokutových kopech. Raya v profikariéře čelil 57 penaltám, zlikvidoval jich sedm.

Jenže hned čtyři čapnuté desítky zaznamenal v posledních osmi penaltách. Čísla si vylepšil proti Atalantě a například bývalý záložník a expert BBC Leon Osman zhodnotil: „Na tenhle zápas se bude vzpomínat. Díky dvojzákroku Davida Rayi.“