Hlavní obsah

Odtajnily se další miliony. Slavia vévodí Evropské lize, trumfne i Manchester

Propršený víkend bez ligové kopané vybízí k výhledu, co se bude dít po něm. 108 fotbalových týmů ze 40 zemí vstoupí do inovovaných evropských pohárů, v nichž se rozděluje rekordní balík. V tabulkách odměn zůstávala jedna položka trochu záhadná. Označuje se jako hodnotový pilíř. Po jeho rozpočítání je zřejmé, že čtyři české kluby zbohatnou o desítky milionů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Radost fotbalistů Slavie po gólu při utkání s Unionem Saint-Gilloise

Článek

Hodnotový pilíř je letošní novinkou evropských soutěží, který se připočítává k obvyklým bonusům za postupy či výhry.

Jeho hodnotu na základě dostupných informací u jednotlivých týmů propočítal v týdnu analytický účet Football Meets Data na síti X. Cifry se příliš neliší od údajů z rozsáhlého textu, který před dvěma týdny zpracoval Sport.cz.

Daleko zajímavější se konkrétnější (byť stále neoficiální) částky jeví při zasazení do kontextu.

Například Slavia před zahájením základní skupiny je nejvýdělečnější tým Evropské ligy!

Tým z Vršovic už má jistých 15,2 milionu eur (v přepočtu asi 380 milionů korun). Jedná se o sumu, s níž trumfne Manchester United, AS Řím, Tottenham, Lazio, Lyon i všechny ostatní účastníky soutěže.

Jak je to možné?

Potvrdilo se, že hodnotový pilíř Slavie v Evropské lize bude do pěti milionů eur. Zmiňovaný pojem ve zkratce kombinuje sílu mediálního trhu dané země a koeficient daného klubu v mezinárodních soutěžích. Slavii také výrazně k prvenství pomohlo, že do druhého nejprestižnějšího evropského poháru spadla po neúspěšné kvalifikaci Ligy mistrů.

Jako „bolestné“ vyinkasovala další 4,29 milionu (107 milionů korun), zatímco mančafty jako Manchester United nebo Tottenham měly základní fázi Evropské ligy garantovanou jako odměnu za výsledky v anglických soutěžích.

Proto se nenechte ošálit, že český trh má větší sílu než na ostrovech. Nemá. A znovu zopakujeme, že se nejedná o oficiální pořadí. Proto spíš berte výše zmíněné částky jako zajímavost.

Slavia má nicméně z českých pohárových zástupců po úspěších v předchozích pohárových sezonách nejvyšší koeficient. Nejvíc peněz ale z Evropy získají rivalové ze Sparty, kterým se po 19 letech podařilo kvalifikovat do Ligy mistrů.

V ní se porcuje největší balík.

K základní štědré prémii 18,62 milionu eur (asi 466 milionů korun) Sparta připočítává za hodnotový pilíř dalších 5,3 milionu eur (132,5 milionu korun), což v součtu znamená zhruba 600 milionů korun!

Jedná se o největší sumu, kterou kdy český klub vyinkasoval za účast v základních skupinách evropských pohárů. Při pohledu na celkovou tabulku všech 36 týmů Ligy mistrů až k těm „nejchudším“. Pouze Sturm Graz a Slovan Bratislava obdrží menší bonusy.

Z propočtů účtu Football Meets Data vyplývá, že UEFA považuje za nejsilnější mediální trh Francii. Po ní následuje Anglie, Německo, Itálie a Španělsko. Český trh je z fotbalového pohledu silnější než srbský, slovenský, chorvatský nebo ukrajinský. Spartu ale v základních bonusech sráží zkrátka neúspěchy předchozích sezon.

Na mezinárodní scéně po letech rozpaků rozkvetla až pod dánským trenérem Priskem.

A jak jsou na tom zbývající dva čeští zástupci v aktuální sezoně evropských pohárů?

Plzeň hraje Evropskou ligu stejně jako Slavia. Dlouhodobý koeficient, české prostředí a drobná odměna za zvládnutá předkola ji finančně drží na 25. místě mezi 36 týmy. Viktorii se všemi prémiemi vyplatí aspoň 8,5 milionu eur (212,5 milionu korun), což je víc, než má zatím zajištěn turecký Besiktas, nizozemské Twente nebo belgický Anderlecht.

Slušné ocenění za postup i stabilní plzeňské příspěvky do národního koeficientu.

Na docela hezké přilepšení si díky hodnotovému pilíři sáhne i Mladá Boleslav, která postoupila do Konferenční ligy. K osmdesátimilionové prémii za základní skupinu připočte 1,57 milionu eur (bezmála 40 milionů korun). Jde o znatelnou finanční vzpruhu pro klub, který skládá o poznání skromnější rozpočet než Sparta, Slavia nebo i Plzeň.

Celkově Boleslav už má jistých 5,2 milionu eur (131,5 milionu korun) a mezi členy Konferenční ligy jí patří 17. místo.

Z tabulky lze vyčíst, že v nejmladší evropské soutěži jsou odměny nejskromnější.

Ale zpět k českým zástupcům, celkově díky úspěchům v letních kvalifikacích už jistojistě z centrály UEFA doputuje do domácí soutěže nevídaný ranec.

600 milionů zajistí Sparta.

380 Slavia.

213 Plzeň.

132 Boleslav.

Dohromady to dělá 1,32 miliardy korun!

A pozor, jedná se o minimum. Další desítky milionů korun si české kluby mohou vyhrát na prémiích za získané body, umístění a postupy.

Evropská dobrodružství se blíží. Odstartuje je Sparta, která ve středu od 18.45 hodin vykopne Ligu mistrů proti Salcburku.

  1 : 3 AC Milán - Liverpool 1 : 3 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán vs. Liverpool
AC Milán
Liverpool
  3 : 1 Real Madrid - Stuttgart 3 : 1 dohráno
20240917T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid vs. Stuttgart
Real Madrid
Stuttgart
  Sparta - Salcburk dnes 18 : 45
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  PSG - Girona dnes 21 : 00
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona