Hlavní obsah

Obří tabulka, miliardy v banku i duely v mrazu. Přehled, co se mění v Lize mistrů

Budete rolovat, rolovat a zase rolovat. I to vás nejspíš nyní čeká, pokud si budete chtít prohlédnout aktuální pořadí týmů v Lize mistrů. Osm čtyřčlenných skupin nahrazuje nekonečná tabulka všech 36 účastníků. Nejprestižnější klubová soutěž fotbalové planety má výkop v úterý, o den později se zapojí i pražská Sparta. Rozsáhlé reformy přehledně vysvětluje Sport.cz.

Foto: Miguel Oses, ČTK/AP

Kylian Mbappé je novou posilou Realu Madrid, který ovládl poslední ročník Ligy mistrů. Raduje se s i Vinicius Júnior.

Článek

Utkáním Juventusu s nizozemským PSV a švýcarských Young Boys Bern proti Aston Ville od 18.45 vstupuje Liga mistrů do zcela nové éry, kterou s velkou slávou prezentovala i UEFA.

Pojďme si připomenout, co se mění.

Víc týmů, víc zápasů a konec skupin

Z dřívějších 32 týmů se počet týmů v základní fázi soutěže rozšířil na 36. Mizí čtyřčlenné skupiny, které nahrazuje jedna obří tabulka. Z původních šesti vzrůstá počet zápasů v základní fázi.

Každý mančaft odehraje osm zápasů s osmi různými soupeři, které jim přidělil počítač. Čtyři mače doma, čtyři venku.

Výsledky se započítávají do gigantického pořadí. Fotbalisté Sparty se například přímo nestřetnou s Realem Madrid, Barcelonou nebo Slovanem Bratislava, ale v tabulce je můžou předstihnout.

Nový systém a postupující

Ve sportovní branži se podobný princip označuje za švýcarský systém. Podobným stylem se druhou sezonou hraje například hokejová Liga mistrů. Co nastane v bohatší fotbalové obdobě po osmi odehraných kolech?

Z šestatřicetičlenné tabulky osm nejlepších celků míří přímo do osmifinále. Týmy na 9. až 24. místě se spárují do dvojic, vítězné celky z dvojzápasů doplní osmifinálového pavouka.

Zatímco v minulosti se některé neúspěšné týmy z Ligy mistrů přesouvaly do Evropské ligy, v současné podobě se přesuny ruší. Pro 12 nejhorších týmů skončí evropské dobrodružství po základní skupině Ligy mistrů.

Kolik bodů na postup a šance Sparty

Bude to zmatek? Bez pochyb bude. Zejména úvodní kola. Čeho se chytit? Matematické modely spočítaly, že pro přímý postup do osmifinále by mělo stačit 15 bodů. Účast ve vyřazovacím předkole by mělo zajistit devět bodů.

Superpočítač také vyhodnotil, že by se Sparta mohla umístit na 23. místě, což by ji posunulo do vyřazovací fáze. Klíčová pro české šampiony ale bude už středeční premiéra proti Salcburku. Jde o soupeře, s nímž by sparťané měli bodovat, pokud hodlají jít dál.

Rozpis Sparty

Když už jsme nakousli Spartu… Připomeňme její rozpis.

Program Sparty v Lize mistrů:

1. kolo - 18. září: 18:45 Sparta Praha - Salcburk,

2. kolo - 1. října: 18:45 Stuttgart - Sparta Praha,

3. kolo - 23. října: 21:00 Manchester City - Sparta Praha,

4. kolo - 6. listopadu: 21:00 Sparta Praha - Brest,

5. kolo - 26. listopadu: 18:45 Sparta Praha - Atlético Madrid,

6. kolo - 11. prosince: 21:00 Feyenoord Rotterdam - Sparta Praha,

7. kolo - 22. ledna: 21:00 Sparta Praha - Inter Milán,

8. kolo - 29. ledna: 21:00 Leverkusen - Sparta Praha.

Termíny Ligy mistrů

UEFA vymyslela pro evropské poháry novinku, tzv. exkluzivní týdny. Znamená to, že daný týden se bude hrát pouze jedna soutěž. Liga mistrů má vyhrazené následující dny, její úvodní kolo se výjimečně rozprostře od úterý do čtvrtka. Každý den je na programu šest mačů.

Exkluzivní týden pro Evropskou ligu nastane po příštím víkendu, Konferenční liga ho bude mít před Vánoci.

Zásadní novotou je i roztažení základních skupin Ligy mistrů a Evropské ligy i po Novém roce. Nejlukrativnější soutěž odehraje dvě kola v lednu. Konkrétně Sparta 22. ledna hostí od 21.00 milánský Inter, o týden později zakončí vystoupení v základní skupině v Leverkusenu.

Asi netřeba připomínat, že noční lednové teploty ve střední Evropě klesají pod nulu, nejrajcovnější fotbalová soutěž světa se bude hrát v mrazu. Bude to výzva pro fotbalisty i trávníkáře.

Důvod změn a kontroverze

UEFA nevídané reformy obsáhle vysvětlovala. Při slavnostním losování nebo v zábavném videu, v němž se šéfem UEFA Aleksanderem Čeferinem pobavil hvězdný Zlatan Ibrahimovič.

Liga mistrů chce být šmrncovnější, zajímavější, nevyzpytatelnější. Upravila se i její znělka.

Za vším hledejte ovšem hlavně peníze. Víc zápasů = víc přenosů = větší příjmy z televizních práv. Přetvoření evropských soutěží nastává po období, kdy některé evropské velkokluby narazily s úvahami o založení Superligy. UEFA upravila systém odměn, jsou štědřejší. Nejslavnější značky vydělají víc, tuna peněz by měla odvrátit další možnou revoltu.

Benefit úprav také spočívá v tom, že giganti na sebe nenarazí v pokročilejší fázi Ligy mistrů, ale už v základní skupině. V úterý AC Milán hostí Liverpool, o den později Manchester City přivítá Inter. V říjnu hraje Arsenal s PSG, Real s Dortmundem nebo Barcelona s Bayernem.

Změny ale provázejí kontroverze. Fotbalisté si stěžují, že dva extra duely v lednu zkracují řadě účastníků zimní přestávku. Bez řádného odpočinku roste riziko zranění, fotbalový kalendář je už nyní dost našponovaný.

Tučné prémie za body a umístění

Jen za účast je 18,62 milionu eur (asi 466 milionů korun) a navrch bonus za variabilní hodnotový pilíř, který u Sparty činí dalších 5,3 milionu eur (asi 132,5 milionu eur).

Celkově se odměny Ligy mistrů po radikálních změnách zvýšily po minulé sezoně z 2,03 na současných 2,44 miliardy eur.

Dost si může Sparta a další týmy vzít ze zlaté truhly už ve skupině.

Každý bod UEFA v základní fázi vyvažuje 700 tisíci eury. První osmička dostane bonus dva miliony eur, druhá nejlepší osmička bere milion. Postup do osmifinále se cení na 11 milionů eur, postup do šestnáctifinále je hodnocený na milion eur.

K tomu se odstupňovaně odměňuje každé umístění v obří tabulce. Jen pro představu, Sparta by za odhadované 23. místo v tabulce vyinkasovala ještě dalších 3,85 milionu eur.

Už jste nestihli počítat? Sparta si klidně může za několik měsíců v Lize mistrů vydělat přes miliardu korun!

Další pohárové soutěže

Do nového hávu se ošacuje i Evropská liga. 36 týmů, každý z nich odehraje osm duelů. Největší rozdíl oproti Lize mistrů? Nižší odměny. Konferenční liga pojede ve velice podobném režimu. Bonusy se ale též snižují a v základní fázi každý tým neodehraje osm střetnutí, ale jen šest.

Jak už bylo jednou zmíněno, v novém formátu se mezi jednotlivými soutěžemi nepřechází.

Evropský fotbal stojí na prahu kolosálních změn. Načíná je Liga mistrů.

  1 : 0 PSG - Girona 1 : 0 dohráno
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona
  3 : 0 Sparta - Salcburk 3 : 0 dohráno
20240918T18 : 45:00+0200
Sparta vs. Salcburk
Sparta vs. Salcburk
Sparta
Salcburk
  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona