Hlavní obsah

Obránci skončili na zadku. Laci po své parádě: Kdyby mi Victor nenahrál, asi bych ho zabil

Symbolem středečního triumfu Sparty v Lize mistrů 3:0 nad Salcburkem se možná postupem času stane hlavně třetí gól z kopačky Qazima Laciho. Albánský záložník krátce předtím, než poslal míč do sítě, doslova vycvičil obranu rakouského celku. „Zakončení bylo, řekl bych, povedené,“ líčil s úsměvem albánský záložník, který stejně jako všichni jeho parťáci odehrál nadstandardní utkání. S dalším středopolařem a rovněž střelcem Kaanem Kairinenem se dočkali nejedné pochvaly.

Je to úžasné. Vůbec jsem si nedokázal představit, že bych dal gól v Lize mistrů, přiznává Kaan KairinenVideo: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Byla to další situace, kdy Sparta těžila z agresivního presinku. Útočník Victor Olatunji obral stopera Kamila Piatkowského a domácí v tu chvíli uháněli ve třech na gólmana Janise Blaswicha a obránce Hendryho Blanka.

Olatunji chvíli s pasem váhal, nakonec si vybral úplně volného Laciho. „Kdyby mi nenahrál, asi bych ho zabil. Ne, dělám si srandu. Musím Victorovi poděkovat, byl to docela hezký gól,“ pronesl tradičně veselý Laci pro klubovou televizi.

Chvíle, díky které si budou fanoušci trefu dlouho pamatovat, nastala v momentě, kdy albánský záložník převzal balon. „Chtěl jsem střílet z první,“ přiznal. Nakonec se rozhodl jinak a po lehkém naznačení si ještě přehodil míč na levačku. Fintu mu zbaštili jak Blaswich s Blankem, tak dobíhající a skluzující záložník Stefan Bajčetič.

„Ještě jsem si s míčem zadribloval,“ usmíval se Laci. Jakmile byli všichni protihráči úplně mimo hru, měl snadnou pozici a exhibičně poslal míč do sítě.

Byla to třešnička na dortu velkého večera na Letné. „Úžasný vstup do Ligy mistrů, jaký jsme upřímně nečekali. Skvělý výkon od celého týmu dozadu i dopředu,“ popisoval Laci.

Všechno odstartovala už 2. minuta, kdy se po dorážce prosadil druhý střední záložník Sparty Kaan Kairinen. Muž, který si ze souboje s Ivanem Schranzem v květnovém derby odnesl zlomeninu nohy a do tréninku se zapojil až v průběhu letní přípravy. Zdravotní komplikace ho potkaly také na zářijovém reprezentačním srazu, z něhož se předčasně vrátil do Prahy.

Ve středu patřil finský špílmachr k nejlepším na trávníku. Branka byla příjemnou a důležitou nadstavbou. „Soustředil jsem se, abych nepřestřelil, protože balon poskakoval. Říkal jsem si, že to musím trefit. Výjimečný moment,“ popisoval následně novinářům.

A vrátil se ještě pár týdnů či měsíců zpět do období, které pro něj nebylo příjemné. „Můj cíl byl být zpátky na tenhle zápas. Věděl jsem, že to dokážu, když budu tvrdě pracovat. Skoro celé léto jsem makal, abych se vrátil co nejdříve. Nemůžu být šťastnější, když jsme hráli tak úžasně,“ vysvětloval.

„Už jsem to říkal dříve, že hrát v Lize mistrů byl můj velký sen. A skórovat hned v prvním zápase? Na to nikdy nezapomenu. Zároveň není běžné vídat v této soutěži finské fotbalisty. Věřím, že jsou na mě doma hrdí,“ dodal.

Sparta opravdu Salcburk jednoznačně takticky přehrála. I když měli hosté více míč na kopačkách, do vyložených šancí se vlastně vůbec nedostávali. Někdy narazili na pevnou obranu Sparty, jindy jim chyběla rychlejší kombinace nebo situace možná až zbytečně přehrávali. Naopak Pražané hrozili z rychlých kontrů a místy vysokého presinku.

Dneska si to všechno suprově sedlo. Asi nikdo nečekal, že vyhrajeme 3:0, těšilo Jaroslava Zeleného.Video: Sport.cz

„Měli jsme momenty, kdy jsme bránili celkem hluboko. Věděli jsme, že proti nám stojí kvalitní soupeř se zajímavými individualitami. Celkově to byl skvělý zápas,“ liboval si Kairinen.

„Také jsme chtěli eliminovat jejich brejky. Ty jsou nechutné, hráči Salcburku jsou fakt rychlí. Párkrát jsme spadli do bloku, ale ulehčili nám to uprostřed zálohy Kairinen s Lacim. Podali výborný výkon,“ shrnul kapitán Filip Panák.

  2 : 1 Monako - Barcelona 2 : 1 dohráno
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona
  0 : 4 Feyenoord - Leverkusen 0 : 4 dohráno
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen