Hlavní obsah

Nový formát Ligy mistrů? Bývalí vítězové chválí více zajímavých střetnutí i otevřenost soutěže

Splněný sen. Každý fotbalista na světě touží po tom, že jednou nad hlavu zvedne ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů. V České republice se to povedlo Milanu Barošovi, Marku Jankulovskému, Petru Čechovi a Vladimíru Šmicerovi. Jaké to je ovládnout milionářskou soutěž? O tom se rozpovídaly hned dvě zmíněné legendy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku s pohárem pro vítěze Ligy mistrů

Článek

Marek Jankulovski s Vladimírem Šmicerem se potkali v Paláci Luxor u příležitosti křtu knihy Vítězové ušatého poháru od sportovního novináře Karla Felta. Dvojici fotbalových legend měli doplnit při polévání šampaňským i Petr Čech s Milanem Barošem. Oba se však omluvili.

„Bohužel se nám nepovedlo dostat všechny české vítěze na jedno místo. To by se v případě takové akce povedlo vůbec poprvé. Oba si ale knihu prý s chutí přečtou,“ prozradil autor publikace. V té je zmapovaná historie milionářské soutěže od sezony 1955/1956, kdy zvítězil v tehdejším Poháru mistrů Real Madrid. Nechybí ani podrobné statistiky či příběhy jednotlivých hráčů či trenérů.

Po úvodních ceremoniích a představení se již všichni aktéři pustili do vzpomínek na působení v Lize mistrů. Jankulovski rozkryl, jaká byla atmosféra po jeho příchodu do AC Milán, když v sezoně 2004/2005 jeho budoucí spoluhráči nestačili ve finále na Liverpool.

„Kluci to měli v hlavách, strašně je to žralo. Naštěstí jsme za dva roky došli také do finále a ušatý pohár jsme zvedli nad hlavu. Byl to splněný sen, vyhrát a zároveň nastoupit v základní sestavě. Klukům v kabině se navíc obrovsky ulevilo,“ zavzpomínal bývalý elitní obránce.

Také Vladimír Šmicer se po otázce rozpomněl, jaké bylo zvítězit v milionářské soutěži.

„Byl to neskutečný zážitek. Prohrávali jsme, nikdo nám už nevěřil, a nakonec jsme to zvládli. Mám na to samozřejmě jen pozitivní vzpomínky,“ říkal bývalý hráč Liverpoolu k již zmíněnému finále s AC Milán v sezoně 2004/2005. Šmicer navíc vstřelil druhý gól svého týmu a proměnil i pokutový kop v penaltovém rozstřelu.

Evropské poháry letos zažívají změnu systému, na kterou si nejen kluby či hráči, ale i fanoušci zatím zvykají.

„Trochu mi to připomíná myšlenku Superligy, ale ve výsledku to pro oko diváka je příjemné. Vidí daleko více různých týmů a šance na postup jsou otevřené do poslední chvíle. Budeme si na to chvíli zvykat, ale líbí se mi to,“ uvedl Šmicer.

„Musím jen souhlasit. Zatím úplně nevíme, co z toho bude a jak výhodné to bude například pro české týmy, ale rozhodně jako fanoušek si nemůžu stěžovat. Je více zajímavých zápasů a celá soutěž bude více otevřená,“ dodal Jankulovski.

Jak již bylo zmíněno, Česká republika má zatím jen čtyři vítěze fotbalové Ligy mistrů. Šmicer i Jankulovski si myslí, že jedním z kandidátů na zisk ušatého poháru by mohl být v Německu.

„Jestli někdo z Čechů by mohl získat titul v Lize mistrů, jsou to Patrik Schick a Matěj Kovář s Leverkusenem. V Německu vyhráli titul a hráli skvělý fotbal. Uvidíme, jak jim sedne formát soutěže a zda se Patrik s Matějem dostanou i do hry. Teď tomu tak bohužel není,“ říkal bývalý obránce AC Milán, který v současnosti působí ve vedení Baníku Ostrava.

„Nesmíme zapomenout na Vítězslava Jaroše v Liverpoolu. Moc tam nechytá, ale s týmem je pravidelně,“ doplnil „Štístko“, jak se Vladimíru Šmicerovi také přezdívá.