Hlavní obsah

Noční můra, píší ve Švédsku po výhře Sparty. Malmö má být v odvetě bez ofenzivní hvězdy

Když bylo jasné, že se Sparta utká v závěrečném předkole Ligy mistrů s Malmö, brali český tým ve Švédsku jako velmi schůdného protivníka. Jenže venkovní výhra Pražanů 2:0 v úvodním duelu udělala Seveřanům čáru přes rozpočet. „Noční můra,“ zní například titulek webu aftonbladet.se. Malmö se navíc v úterní odvetě bude zřejmě muset obejít bez klíčového muže ofenzívy Sebastiana Nanasiho.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Záložník Malmö Sebastian Nanasi (vpravo) debatuje s rozhodčím v průběhu utkání předkola Ligy mistrů s Malmö.

Článek
Fotogalerie

Malmö (od našeho zpravodaje) - Švédové byli většinu utkání aktivnější a více na míči, jenže do vyložených příležitostí se dostávali těžko. Někdy chybělo porozumění v kombinaci, jindy decimetry při střelách ze střední vzdálenosti.

Naopak Sparta po úvodní šťastné trefě po teči domácího stopera Jense Stygera Larsena udeřila ještě v samotném závěru zásluhou levačky Matěje Ryneše. Výsledek 2:0 rozdal před úterní odvetou v Praze karty naprosto jasně. „Sparta je opravdu dobrý tým, který hraje s intenzitou, na kterou nejsme z domácí soutěže zvyklí,“ přiznal po utkání záložník Anders Christiansen.

Podle webu sydsvenskan se na stadionu v Malmö nekonal žádný další magický evropský večer. „Nyní to pro Malmö vypadá opravdu složitě, aby se dostalo do hlavní fáze Ligy mistrů. Na druhou stranu play off je o dvou zápasech,“ píší švédští novináři.

Web aftonbladet.se pak uvádí, že „Sparta začala zápas zběsilým presinkem“. Klíčový byl pak gól Ryneše. „Pár minut před kocem základní hrací doby přišla studená sprcha,“ uvádí server.

Reportér Michael Wagner ze stejného webu ve svém komentáři tvrdí, že Malmö působilo zpomaleně a podalo nevyrovnaný a pasivní výkon. „Zdálo se, že Sparta byla dobrým losem. Jenže nastalo hořké probuzení do evropské reality,“ dodává.

Pro odvetu navíc bude Malmö v možná ještě nepříjemnější pozici. Pokud se potvrdí informace švédského tisku i známého novináře Fabrizia Romana, křídelník Sebastian Nanasi přestoupí ještě před víkendem do francouzského Štrasburku.

Kdo zápas se Spartou viděl, ví, že 22letý talentovaný záložník často motal obranu Pražanů a v ofenzívě Malmö vyčníval rychlostí, herním myšlením i prací s balonem. Byl prostě rozdílový. Do Francie by se měl stěhovat za 11 milionů, v přepočtu více něž 270 milionů korun, což by znamenalo nejdražší odchod ze švédské ligy v historii.

„Je to fantastický hráč a jsme strašně rádi, že ho máme. Ale fotbal je prostě takový. Hráči přicházejí a odcházejí. Teď se na jeho místo musí najít někdo jiný,“ řekl po středečním klání zkušený útočník Isaac Kiese Thelin.