Hlavní obsah

Neuvěřitelné, úžasné! Haaland uchvátil fotbalový svět, Vindahl reagoval stroze

Patička, ve výskoku, zády k bráně. Pokud parádní trefy sparťanů Qazima Laciho proti Salcburku a Kaana Kairinena na Stuttgartu obletěly fotbalový svět, tak středeční neuvěřitelná branka Erlinga Haalanda právě proti Pražanům bude aspirovat na nejhezčí gól nejen Ligy mistrů, ale zřejmě i celého roku.

Bylo vidět, že jsou jinde a mají šablonu téměř na všechno, hodnotí vysokou porážku Martin VitíkVideo: Sport.cz

Článek

Manchester (od našeho zpravodaje) – Většinu zápasu stál mezi stopery a čekal, až se k němu dostane balon. A když se tak stalo, byla Sparta v úzkých. Haaland ale neměl až do 58. minuty štěstí.

Respektive jeho hlavičky vždy parádně vytáhl gólman Sparty Petr Vindahl. Jenže na to, co přišlo, nemohl mít odpověď.

Savinho předčil v souboji jeden na jednoho Matěje Ryneše a poslal centr, na který těsně nedosáhl Filip Panák. Za ním už stál Haaland a norský kanonýr předvedl naprostou parádu. Ve výskoku a už zády k bráně trefil balon patou tak, že míč ještě s odrazem od země skončil za Vindahlem.

„Nemám slov. Co Haaland právě udělal? To je úžasný gól. Jen tak tam stál a nezapojoval se do hry. Savinho odvedl výbornou práci, poslal centr a pak? Panebože, taková trefa patou. Přesně ví, co chtěl udělat. Žádný brankář na světě tohle nedokáže předvídat. To je prostě neuvěřitelné zakončení. Teď to budou zkoušet děti po celé zemi,“ glosoval pro BBC někdejší trenér Tottenhamu nebo anglické reprezentace Glenn Hoddle.

„Dokonce sám vypadal překvapeně,“ píšou pak novináři z BBC. „Bylo to opravdu krásné. Myslím, že kluci k němu přistupovali celkem dobře, ale jak jsem říkal před zápasem, je to možná nejlepší útočník na světe. Zabránit takovému gólu je složité,“ zhodnotil trenér Sparty Lars Friis.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Erling Haaland z Manchesteru City vstřelil v Lize mistrů proti Spartě úchvatný gól.

„Není náhoda, že se takhle umí trefit, je to poněkolikáté. Lze to porovnávat se Zlatanem Ibrahimovičem, který takové góly dával také. Koordinace s takovým tělem, je to neuvěřitelné. Nepotřebuje to vlastně ani komentář,“ vyřkl ve studiu Nova Sport bývalý forvard Roman Bednář. „Já nevím, co bych si u takového zakončení natrhl, a určitě by to ani nebyl gól,“ dodal historicky nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller.

„Pořádně jsem to neviděl, protože mi stáli v cestě lidi, ale bylo to neuvěřitelné. Je obrovský, a přitom tak flexibilní. Podobný gól už vstřelil v minulosti Dortmundu. Nevím, který byl složitější,“ smekl kouč Pep Guardiola.

A pohled těch, kteří byli přímo na hřišti? „Upřímně? Neřeším to,“ pronesl krátce Vindahl. „Měl nohu fakt vysoko, tohle umí jen on. Proto je nejlepší,“ přidal Vitík.

Nebyl to nakonec jeho jediný zásah. Druhý si připsal v 68. minutě, kdy ranou pravačkou k zadní tyči zakončil povedený brejk domácích. V Lize mistrů má 24letý snajpr aktuálně 42 zápasů a 44 branek. Famózní.

„Je specifický v tom, že se moc s balonem nepotká, což je na bránění možná těžší. O to větší je pak zabiják v šestnáctce. Bylo potřeba ho hlídat a mít ho natěsno, ale bohužel. Je strašně silný a zakončil tak, jak zakončil,“ řekl o Haalandovi kapitán Panák.