Hlavní obsah

Někdy nezastavitelný, jindy v útlumu. Na hrdinu Birmu v Malmö nikdy nezapomenou

Je zpět na stadionu, kde slavil švédský titul i pohár a kde si zahrál Ligu mistrů. Teď se srbský křídelník Veljko Birmančevič vrátil do Malmö jako soupeř. Jako muž, který chce do základní fáze milionářské soutěže protlačit pražskou Spartu.

Zraněný Veljko Birmančevič konec zápasu s Jabloncem jen odkulhal.Video: LFA

Článek

Malmö (od našeho zpravodaje) - „Říkal mi, že naposledy Malmö Ligu mistrů vykopal a teď by je chtěl vykopnout. Vždy se na zápasy těší, na hřišti nechává maximum. Navíc si bude moci zahrát proti bývalým parťákům,“ prozrazuje dánský spoluhráč Asger Sörensen.

Na Birmančeviče vzpomínají ve Švédsku v dobrém. Vždyť v roce 2021 to byl právě on, kdo proti Ludogorci vstřelil doma i venku po jedné brance a jako hrdina poslal Malmö do stále omílané Ligy mistrů. Tehdy ještě s krátkými vlasy a bez tradiční slabé čelenky.

„Myslím, že se mu ve středu dostane vřelého přivítání. Když zde hrál, byl samozřejmě o několik let mladší. Trochu ho srážely někdy velmi nevyrovnané výkony. Když hrál v nejlepší formě, byl nezastavitelný. Radost se na něj dívat. Jenže dokázal se také často dostat do útlumu, kdy buď zkoušel v každé situaci nejtěžší možnou variantu, nebo se ze zápasu úplně vytratil,“ vzpomíná novinář Fredrik Hedenskog ze serveru Sydsvenskan.se.

S ohledem nejen na introvertní povahu prý Birmančeviče fanoušci i lidé v klubu nestihli moc poznat. Zásadní podíl na postupu do Ligy mistrů mu však nikdo neodpáře.

„Příznivci Malmö si Birmu budou navždy pamatovat,“ zdůrazňuje Hedenskog.

Birmančevič je i v aktuální sezoně velkou oporou Sparty. Za osm soutěžních utkání už stihl pět branek a dvě asistence. Nad jeho startem ve Švédsku však visí lehký otazník, jelikož poslední minuty sobotního duelu v Jablonci odkulhal kvůli bolavému levému koleni.

„VětšinA lidí z okolí Malmö ho pravděpodobně ­vnímá jako největší hrozbu českého celku. Možná i kvůli tomu, že je jedním z mála hráčů Sparty, které lidé znají jménem,“ přiznává Johan Flinck z webu aftonbladet.se.

Bez nejnovější posily Rrahmaniho, ale s Veljkem Birmančevičem odletěla Sparta do MalmöVideo: Sport.cz

„Je rychlý, přímočarý, přizpůsobil se našemu presinku. Od příchodu minulé léto se, co se týče sebevědomí i fyzičky, hodně posunul. Uvidíte jiného Birmu než z doby, kdy jste ho tady mohli sledovat,“ slíbil místním novinářům trenér Sparty Lars Friis.

A co na pikantní střet říká sám 26letý krajní záložník? Před prvním utkáním chtěl zůstat mimo mediální pozornost, aby se, tak jako vždy, mohl plně soustředit na výkon.

Poslouží ale slova po vyřazení rumunského FCSB minulý týden. „Jsem profesionál, teď dávám sto procent Spartě. V Malmö jsem hrál dvě sezony, vyhrál jsem ligu i pohár. Zažil jsem tam krásné chvíle. Tohle je ale fotbal, musím se soustředit na svůj klub,“ pravil.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Současný křídelník Sparty Veljko Birmančevič na snímku z podzimu 2021, kdy si s Malmö zahrál Ligu mistrů.

  1 : 0 PSG - Girona 1 : 0 dohráno
20240918T21 : 00:00+0200
PSG vs. Girona
PSG vs. Girona
PSG
Girona
  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona