Hlavní obsah

Nejlepší scénář pro Spartu. Friis ale krotí euforii: Žádná úleva, vůbec není rozhodnuto

Zatímco u většiny hráčů a členů realizačního týmu Sparty propukla po vítězství 2:0 na půdě Malmö v posledním předkole Ligy mistrů ohromná euforie, hlavní trenér Lars Friis byl minimálně pár minut po zápase na něj možná až nečekaně klidný. „Jsem unavený,“ pravil následně s úsměvem.

Foto: Profimedia.cz, ČTK

Trenér fotbalové Sparty Lars Friis v utkání předkola Ligy mistrů na půdě Malmö.

Článek
Fotogalerie

Malmö (od našeho zpravodaje) - Poprvé od roku 2005 může Sparta proklouznout do základní skupiny Ligy mistrů. Nakročeno má před úterní domácí odvetou velmi dobře.

Jak blízko postup reálně je?

Jsme v polovině cesty. Opravdu. V Malmö proti nám stál silný tým s velmi dobrými hráči a o nic horší, než jsme si před utkáním mysleli. Nebudou špatní ani v odvetě. Znám trenéra Henrika Rydstöma a vím, jak je schopný s mančaftem pracovat. Není rozhodnuto, máme ale dobrou pozici.

Předčil výsledek očekávání?

Máte v hlavně přes zápasem rozdílné scénáře a tohle je ten nejlepší. Nemohu si přát víc. Výhra na venkovním stadionu, navíc v takové skvělé atmosféře. Nemohu svůj tým více vyzdvihnout.

Přišla po druhém gólu Matěje Ryneše v samém závěru trochu úleva?

Vůbec ne. Samozřejmě výsledek je daleko lepší než mít jednobrankový náskok. Jsem šťastný za Matěje i celý tým. Víme, co Matěj dokáže, jak je nebezpečný okolo šestnáctky. Ale nějaká úleva? Rozhodně ne.

Působíte klidně až chladně. Ani když jste po druhé brance viděl nadšení všech kolem sebe, tak to s vámi nic neudělalo?

Po zápase jsem vždy vyřízený. Mám toho v hlavě strašně moc asi jako každý trenér. V Malmö mi hodně pomáhal asistent Jens Askou, odvedl skvělou práci. Většinou ve 30 sekundách musíte přijít na to, jaký bude váš další tah. Je to náročné. Před sezonou jste se mě ptali, zda budu stále velmi aktivní, tak snad tohle není špatně (úsměv).

Postupem utkání jste se více bránili, na druhou stranu Malmö nemělo možná žádnou vyloženou šanci. Byl to tak trochu taktický záměr?

Nejúčinnější obrana je držet míč. Jsem radši, když jsem více na balonu, ale teď to bylo způsobeno i kvalitou soupeře. Podívejte se, jak jsou v držení míče silní. A jasně, nemám rád, když se tolik bráníme na vlastní polovině. Prvních 35 minut s aktivnějším presinkem vypadalo lépe než zbytek. To je způsob, jak se umíme prezentovat.

Velmi dobrý výkon podal opět stoper Martin Vitík, o něhož má údajně zájem bundesligový Hoffenheim. S trochou nadsázky, nepřemýšlíte, jak ho na čas někam uklidit?

Když máte dobrý tým, generujete kvalitní hráče. Ty chce následně hodně klubů. Musel bych na víkend schovat jedenáct hráčů ze základu, což si nedovedu představit (smích). Je to stejné jako každé přestupové období. Dokud neskončí, objevují se spekulace pravdivé i lživé. Opakuji, že stát se může cokoliv. O síle a připravenosti našich hráčů hovoří, že i přes všechny články a spekulace zápas po všech stránkách zvládli.