Hlavní obsah

Nehráli jsme na úrovni Ligy mistrů, řekl trpký kouč Sparty. Elán mu dodal dotaz na náhradníky

Odkoučoval šestý zápas jako hlavní trenér Sparty. Poprvé Lars Friis nevyhrál. Šňůra se zastavila v dost ošemetný moment. „Tohle nebyl výkon na úrovni Ligy mistrů,“ štvalo ho. Sparťanští fotbalisté zahájili 3. předkolo o milionářskou soutěž úterní remízou 1:1 proti rumunskému FCSB.

Tohle nebyl výkon na úrovni Ligy mistrů, ví trenér Sparty Lars Friis. Musíme se zvednout, máme na víc.Video: Sport.cz

Článek

Dánský kouč s nezaměnitelnou mimikou se po plichtě spíš mračil. Rozproudila ho až otázka na náhradníky, kteří Spartu uchránili od porážky.

Jak hodnotíte přínos střídajících hráčů a střelce Olatunjiho?

Jsem velmi šťastný za střídající hráče! Hodně jsme s nimi mluvili, že jsme silný tým. Když hráčům ze základu dojdou baterky, nahradí je noví s energií. Tohle nás tlačí vpřed. Konkrétně Victor ukázal znova, že se umí prosadit. Už minule jsem o něm mluvil, že lépe hraje, připravuje se i trénuje. Zvyšuje to šanci, že se dostane do šance a blíží se do základní sestavy.

Znamená to, že vás reprezentant Kuchta v základní sestavě zklamal?

Nechci ukazovat na jednotlivé hráče. Kuchta nebyl moc u míče, ale nepředvedli se ani ostatní spoluhráči okolo něj. Pokud chceme hrát Ligu mistrů, musíme se k ní dostat lepšími výkony. Nikdo z hráčů nepodal výkon na tuto soutěž. Normálně jsou naši hráči o dost lepší při práci s míčem. Vězí za tím spoustu věcí, nechci nás nějak omlouvat. Musíme se zlepšit. V sobotu hrajeme na Bohemians a potom se začneme tvrdě připravovat na zápas v Bukurešti.

Cesta do Rumunska mohla být veselejší, rozhodčí vám v nastavení po intervenci VARu neuznali gól. Převládá zklamání, nebo je plichta spravedlivá?

Nemyslím, že to zvládnu poskládat do jednoduché odpovědi. Viděl jsem spornou situaci znovu u videa a myslím, že spousta přímých kopů vypadala v zápase podobně. Ale tak to je. Nemůže to být výmluva. Na druhou stranu jsme měli i jiné šance a neproměnili je. V jiných fázích hry jsme zklamali, nehráli jsme na naší běžné úrovni.

Byl soupeř těžší, než jste předpokládali?

Ne, hráli jsme proti nejlepšímu týmu dané země. Nejsem překvapený z výkonu FCSB. To my jsme nepředvedli individuálně ani týmově výkon na úrovni Ligy mistrů. Pokusíme ukázat víc v odvetě. Musíme víc bojovat, postoupit a zvítězit.

Co přesně by Sparta měla zlepšit?

Musíme být klidnější a lépe pracovat s míčem pod tlakem. To je nejdůležitější. Uklidňuje mě, že jsme v minulé sezoně hráli venku proti velkým týmům. Jsem si jistý, že se dokážeme povznést na vyšší úroveň.

Nedolehla na tým tíha zápasu?

Ne, protože přesně takové zápasy jsme doma na Letné i mimo ni hráli předchozí sezonu. Necítím, že bychom byli vystresovaní, což by stejně nemělo omlouvat tento výkon. Přitom vážně víme, že máme pozitivní zkušenosti s takovými zápasy.

První půle jste zakončili bez střely na bránu. I to je zklamání, o němž mluvíte?

Už jsem to zmínil. Můžeme zlepšit hru o několik úrovní. Takové zápasy se hrají s minimem šancí, které musíte využít. Celkově jsme měli celkově deset až dvanáct zakončení, soupeř jich měl asi osm. Musíme s nimi lépe naložit.

Bezchybná nebyla ani defenziva. Z čeho pramení nepřesnosti v rozehrávce?

Je za tím víc věcí a rozebíráme to. Není to jen o hráčích poblíž míče, ale o reakci a zapojení celého týmu. Když nastaly problémy, bylo volných jen pár hráčů. Je to jedna z oblastí, kde se musíme posunout a být volní v každou chvíli. Chceme být dynamičtí, nešlo nám založení hry od obranné trojice, chyběl nám rytmus. Zopakuju, že nechci ukazovat na jednotlivce, fotbal je hra chyb a musíme je potrestat, když je spáchá protivník. Celkově to nebyl dobrý výkon. Do Bukurešti jedeme vyhrát a s vědomím, že umíme hrát lépe.