Hlavní obsah

Po krátké době znovu na Letné. Kouč Salcburku nedávno pomohl k demolici Sparty

Možná nejde o největší trenérské jméno, které se českému fanouškovi vybaví. Aktuální kouč Salcburku Pepijn Lijnders ale poslední roky sbíral zkušenosti po boku legendárního Jürgena Kloppa. Byl i na Letné, když Liverpool v březnu rozdrtil Spartu v osmifinále Evropské ligy. Teď dorazil s rakouským celkem uspět v té nejprestižnější soutěži. V Lize mistrů.

Sparta se chystá na zápas Ligy mistrů se Salcburkem. Kvůli zranění bude chybět Sörensen. Video: Sport.cz

Článek

Na dvojzápas s The Reds na Spartě dlouho nezapomenou. Na jednu stranu šlo o velký fotbalový svátek, na druhou o velkou lekci. Prohry 1:5 doma a 1:6 venku ukázaly úřadujícímu českému mistrovi kruté porovnání s evropskou elitou.

„Díval jsem se zpětně na utkání, jeden z mých dřívějších analytiků mi poslal videa. Sparta má nový tým, my také hrajeme úplně jinak. Určitě pomůže, že jsem na Spartu narazil v minulé sezoně. Navíc jsme spolu hráli nedávno v rámci přípravy,“ vyprávěl Lijnders na předzápasové tiskovce.

Na lavičce rakouského giganta je 41letý Nizozemec od července. Do klubu s jednou z nejlepších akademií v Evropě se přesunul právě z Anfield Road, kde už zřejmě znal každou chodbu, každé dveře, každé zákoutí.

Fotbalisté Sparty ladí formu na úvodní duel hlavní fáze Ligy mistrů se Salcburkem.Video: Sport.cz

V Liverpoolu nejprve působil v letech 2014 a 2015 u mládeže, následně se přesunul k A týmu jako asistent. V první části roku 2018 si zkusil pozici hlavního kouče NEC Nijmegen, aby se po pár měsících vrátil zpět. Vedle Jürgena Kloppa absolvoval přibližně 450 zápasů. Takovou školu mu musí závidět snad každý trenér.

„Dělal pravou ruku opravdu velkým jménům. Má svůj jasný styl, jakým se chce prezentovat. Jde o intenzitu hry a kontrolu nad ní. Líbí se mu, když je jeho tým na míči. Jde o top trenéra, který stojí na začátku své kariéry,“ řekl na adresu svého kolegy kouč Sparty Lars Friis.

Kompliment přišel i z druhé strany. „Friis od svého nástupu odvedl neuvěřitelnou práci. Sparta odehrála 13 zápasů, 11 z nich vyhrála a kvalifikovala se do Ligy mistrů stejným způsobem jako my. Patří jim velký respekt a uznání,“ pronesl Lijnders.

Není však jediným, kdo si březnové vzájemné měření sil pamatuje. Salcburk před pár týdny koupil z Liverpoolu 19letého talentovaného středopolaře Bobbyho Clarka. Mladý Angličan přispěl k demolici Sparty v odvetě gólem a asistencí.

„Ano, dal gól, ale tady na Spartě by hrál poprvé. Do týmu se zapracoval velmi rychle. Umí se přizpůsobit, s hráči si sedl. Je kreativní, a zároveň trochu drzý. Rád dává góly a chodí dopředu, což přesně vyžadujeme a potřebujeme. Všechny naše posily pojí jedno slovo - vášeň,“ rozplýval se Lijnders.

Po deštivých dnech se fotbalistům Sparty moc nezamlouvalo trénovat během kropení trávníku.Video: Sport.cz

Zatímco v Liverpoolu se mohl trenérský tým opřít o řadu zkušených borců, Salcburk je úplně něco jiného. Pokud má hráč v poli 25 let a víc, jde o naprostou výjimku. Velkou část kádru tvoří nadějní teenageři původem ze zemí nejčastěji Evropy, Afriky a Jižní Ameriky.

Zároveň jde o klub, který si Ligu mistrů zahraje pošesté v řadě. „Chceme růst a hráče dál rozvíjet. To je Salcburk. Věříme, že když mladí vědí, co chceme hrát, dokáží se rychleji adaptovat nejen na náš styl fotbalu, ale kdekoliv jindy v Evropě,“ zdůrazňuje Lijnders.

Foto: Profimedia.cz

Trenér rakouského Salcburku Pepijn Lijnders na tiskové konferenci před zápasem Ligy mistrů na Letné