Hlavní obsah

Ibrahimovic pod palbou kritiky. Jeho záhadné působení v AC Milán budí vášně

Aktualizováno

Juventus, Barcelona, PSG nebo Manchester United. Za slavné velkokluby Zlatan Ibrahimovic sázel góly a bavil. Platilo to do loňska, kdy už měl dávno po čtyřicítce. V AC Milán se z fotbalového hřiště přesunul do kanceláře. Teď se ale jeho záhadné zapojení do chodu klubu kritizuje, vytýká se mu absence. „Jsem šéf, pracují ostatní,“ hájí se svérázná švédská legenda. Dojem nevylepšilo video, kterým naštval homosexuální komunitu.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Zlatan Ibrahimovic vypráví o práci pro AC Milán, za kterou schytává kritiku.

Článek

Dával mraky gólů. Vždycky byl výstřední. Odmítal se přizpůsobovat. S povinnostmi a konvencí si nikdy netykal. Proto docela překvapilo, když loni po konci bezvadné kariéry Ibrahimovicovi nabídlo vedení AC Milán, aby pokračoval v manažerské pozici.

Nejprve klub informoval, že se bývalý útočník stane marketingovým a komunikačním manažerem. Později se jeho funkce přeformulovala na hlavního poradce amerického majitele Gerryho Cardinala a jeho společnosti RedBird, která italskou chloubu vlastní.

Není to ale ani rok a funkcionář Zlatan je pod palbou.

„Je to génius a budu mu vděčný po zbytek svého života, protože přijal práci z lásky k Milánu,“ říkal pro Gazzettu Dello Sport například Zvonimir Boban - chorvatská legenda, která za AC odkopala deset let a později jej i řídila z kanceláře. „Nerozumím ale teď tomu, co Zlatan dělá v Miláně a jaké jsou jeho úkoly, abych ho mohl hodnotit. Doufám, že jim rozuměl, protože nakonec bude souzen on a ne sportovní ředitel Geoffrey Moncada.“

Rozebírá se, že Ibrahimovic měl vliv na vyhazov bývalého spoluhráče Ignazia Abateho, který jako trenér rezervy dostatečně nevyužíval jeho syna Maxmiliana. Ibrahimovič degradoval a následně vyhodil také Abateho otce Benjamina, který v AC také trénoval.

Kritici švédskému svérázovi vyčítají, že v Miláně netráví moc času a při rozjezdu sezony raději vyrazil na rodinnou dovolenou.

„Když kocour není doma, myši mají pré,“ reagoval Ibrahimovic. „Když se vrátí, myši zmizí.“

Jako host dorazil do studia italské stanice Sky Sport, která v úterý ze San Sira přenášela duel domácího AC proti Liverpoolu na úvod Ligy mistrů.

Zlatan zmínil, že se zloba na něj snesla v době jeho sedmnáctidenní absence, kterou zdůvodnil soukromými důvody. A reagoval i na výtky.

„Boban neví, jaká je moje role. Nyní to vysvětlím, moje role je jednoduchá. Zahrnuje spoustu rozhovorů, které mám na starosti,“ vykládal Ibrahimovic a do odpovědi zahrnul typickou nadřazenost říznutou humorem: „Jsem šéf, všichni pracují za mě.“

Všichni se ale v Miláně nesmějí.

Někdejšímu skvělému střelci v posledních dnech uškodila i aférka, kterou způsobilo video s influencerem s přezdívkou IShowSpeed.

Populární a hlučný youtuber, jenž v létě pobláznil i stovky teenagerů při návštěvě Prahy, natáčel při jízdě autem rozhovor se Zlatanem, při němž zahlásil: „Kdo se pohne první, je gay.“

Ibrahimovic na taškařici přistoupil a znehybněl do doby, než to nevydržel jeho zpovídající. Zaznívá, že dvojice primitivní zábavou urazila homosexuální komunitu. Ibrahimovic si tím zavařil také u amerických majitelů AC.

Při televizním výstupu ale Ibrahimovic ujistil: „Jedeme dál. Tvrdě pracujeme.“

Jen je stále záhadou, jaká je jeho konkrétní funkce v AC a zda v ní vůbec vydrží.

Rossonerim se na úvod sezony úplně nedaří. Proti Liverpoolu prohráli doma 1:3 a v italské Serii A jim po čtyřech kolech s pěti body patří až desátá příčka.