Hlavní obsah

Motali nás. Šance na postup je ale pořád velká, věří Trpišovský. Naznačil posilu z ciziny

Po zápase si otočil čepici kšiltem vzad a přes mokré hřiště se vydal poděkovat fanouškům, kteří za Slavií vážili cestu až do Francie. Radost jim fotbalová družina Jindřicha Trpišovského v úterý večer úplně neudělala. Po porážce 0:2 s Lille se pražskému souboru v posledním předkole vzdálila Liga mistrů. „Šance na postup je pořád velká,“ tvrdí kouč Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský na archivním snímku.

Článek

Valenciennes (Od našeho zpravodaje) - Víru Trpišovskému dodává odveta v burácejícím Edenu. Zkušenosti z velkých zápasů. I uschopnění borci, kteří při úvodní jasné porážce scházeli na hřišti.

Nešrotuje vám v hlavě, co se dá změnit, když byl rozdíl mezi vámi a Lille chvílemi až markantní?

Honí se mi to hlavou. Rozdíl byl velký v práci s míčem a jeho kontrole, rychlosti a kombinaci. Zápas doma jim musíme víc znepříjemnit. Když jsme se dostali výš, nutili jsme je ke ztrátám. I ve vápně jsme byli docela nebezpeční a na venkovní zápas jsme si vypracovali i dost možností. Škoda několika akcí v závěru, dalo se to z našeho pohledu vyřešit mnohem nebezpečněji, což by nás do odvety dostali do lepší pozice.

Co dál musí být v Edenu jiné?

Doma na tom budeme líp, vrátí se nám někteří hráči. Musíme dostat víc míčů do vápna. Třeba centry od Malicka Dioufa nebyly ideální. Taky jsme se uchylovali k nákopům, které neměly smysl. Když zvýšíme pohyb a agresivitu, dokážeme dát doma gól a soupeře přitlačíme. Musíme se zlepšit v dost věcech nebo i zkvalitnit držení míče. Bránění nás stálo dost sil. Jde o to, aby byl trend, že bez míče bude soupeř, ale ne my.

Foto: Profimedia.cz

Slávistický levý bek El Hadji Malick Diouf (vlevo) odehrává míč před dotírajícím Edonem Zhegrovou.

Dvougólové manko jste měli na jaře i proti AC Milán. Je to hratelné?

Souhlasím, je to podobná situace. Šanci máme pořád velkou. Doma to bude jiný zápas. Budeme mít větší počet dynamických hráčů. Lille se podobá kvalitou AC Milán, ale ještě podle mě hraje ve větším pohybu. Kluci dělali maximum, po zápase jsem jim za to i poděkoval. Nestačilo to. Jakmile soupeře necháte hrát, točí vás a motá. Když ho naopak honíte, čelíte obrovsky rychlému přechodu. Navíc brankář Chevalier překopne celé hřiště a pošle dobrý balon za obranu. Věřím, že máme ale sílu a zkušenosti s velkými zápasy doma.

Defenziva někdy hořela. Vytkl jste třeba kapitánu Holešovi, jak ho při druhém gólu Zhegrova obehrál?

Vyčítal jsem nám spíš první gól. Hráli jsme o jednoho zraněného hráče míň, ale měli jsme míč v držení. Pokud se chcete soupeři jako Lille nebo AC Milán vyrovnat, musíme být kompletní. Měli jsme míč třeba kopnout do autu nebo jinak přerušit hru. Honza Bořil už byl jako náhradník připravený u střídačky. V jedenácti by gól podle mě nepadl.

A ten druhý gól?

Po naší ztrátě si to domácí vykombinovali. Tomášovi to vyčítat nebudu. Z videí jsme viděli, že Zhegrova je extrémně šikovný. Když ho zavíráte, dovede si ještě víc posunout balon. Bylo to taky po 70 minutách, kdy má Tomáš za sebou spoustu brzd a akcelerací. Zhegrova je mimořádný. Měli jsme statistiky, že v Ligue 1 byl minulou sezonu nejúspěšnější v soubojích jeden na jednoho. Gól je taky daň a riziko za to, že chcete vytvářet tlak na míč. Tomovi musíme poděkovat za to, co všechno odbránil a zachránil v první půli na pravé straně.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Lille se radují z branky v duelu 4. předkola Ligy mistrů v zápase se Slavií.

Zranil se Masopust, odešel Tomič. Co se bude dít na vaší pravé straně dál?

Myslím, že Lukáš na odvetu nebude. Prvotní signály jsou problémy s pravým hamstringem. Doufejme, že bude David Douděra a vrátí se zpátky. Ondra Zmrzlý by mohl být taky na odvetu, i když je po zranění. Víme, že nemáme stranové hráče a uvidíme, jestli to Ondra zvládl odehrát přes nohu.

A když ne?

Pokud ne, musíme změnit rozestavení. Musím říct, že je také blízko příchod jednoho hráče ze zahraničí na tenhle post. Kluci vedou nějaká jednání a vypadá to pozitivně. Je možné, že se objeví tento týden v Praze. Máme dokonce dva tipy a jeden z nich je blízko příchodu.