Hlavní obsah

Milionový tanec hledá rytmus. Tápající Chelsea se proti rozjetému Dortmundu pokusí zachránit sezonu

V posledních měsících utratila za posily stamiliony eur, kýžený efekt se ale stále ne a ne dostavit. Londýnská Chelsea i přes značné výdaje na přestupovém trhu vyhrála od počátku ledna jen jediné utkání z osmi a v tabulce Premier League okupuje až desátou příčku. Navíc vypadla z obou domácích pohárů. Jednou z možností, jak zpackanou sezonu zachránit, by zajisté byl úspěch v Lize mistrů. Neúprosný los osmifinále ale Blues přisoudil Borussii Dortmund, řádně těžkého oponenta, který ještě v roce 2023 naopak neztratil ani bod.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Fotbalisté Chelsea mají před sebou velkou výzvu

Článek

Chelsea sice od léta vysázela značnou část finančních prostředků za zkvalitnění ofenzivy, právě střílení branek je ale paradoxně jejím kryptonitem. Zvučnými jmény nabitá útočná letka, jíž během přestupního období ještě doplnili například Joao Félix či Mychajlo Mudryk, v letošním roce dala jen čtyři góly. Kritika se tak snáší jak na hráče, tak na trenéra Grahama Pottera.

„Potter mi tam moc nesedí, hodně dbá na defenzivu. Chelsea je pro mě v probíhající sezóně zatím velkým zklamáním," okomentoval trápení giganta expert František Straka. „Je to pro Pottera příliš velké sousto. Chelsea ani zdaleka nevypadá jako tým, který v posledních letech vyhrával ty nejcennější trofeje," přisadil si bývalý forvard Blues Chris Sutton.

TOP 10 nákupů Chelsea v sezoně 2022/2023

JménoVěkPřestupní částka (v milionech eur)Smlouva do
Enzo Fernández22121červen 2031
Wesley Fofana2180,4červen 2029
Mychajlo Mudryk2270červen 2031
Marc Cucurella2465,3červen 2028
Raheem Sterling2756,2červen 2027
Benoît Badiashile2138červen 2030
Kalidou Koulibaly3138červen 2026
Noni Madueke2035červen 2030
Malo Gusto (do konce sezony hostuje v Lyonu)1930červen 2030
Carney Chukwuemeka1818červen 2028

*zdroj: Transfermarkt.com

Americký investor Todd Boehly, který v létě Chelsea odkoupil a zasloužil se o bezprecedentně masivní investice do zkvalitnění kádru, ale anglickému trenérovi dále věří. Podle zdrojů deníku The Guardian má vedení klubu za to, že vzhledem k množství nových posil je potřeba realizačnímu týmu poskytnout dostatečný čas na to, aby ze souboru kvalitních (a pořádně drahých) individualit učinil fungující mužstvo.

A Potter doufá, že první krok k dosažení symbiózy učiní jeho svěřenci již dnes. „Čeká nás obtížné utkání proti kvalitnímu soupeři. My máme ale skvělý tým, vždyť tenhle mančaft nedávno vyhrál celou Ligu mistrů," burcoval 47letý trenér. Od skvadry, která před osmnácti měsíci vybojovala ušatý pohár, má ale zatím ta současná svými výkony pořádně daleko.

Čehož se Borussia bezesporu pokusí využít. Žlutočerní jsou zatím v Bundeslize třetí, do osmifinále ale půjdou s neskutečnou fazonou v zádech. V novém roce si totiž připsali hned šest soutěžních výher ze stejného počtu střetnutí, naposledy dvakrát překonali reprezentačního brankáře Jiřího Pavlenku a přehráli Werder Brémy poměrem 2:0.

Hlavní kouč Edin Terzić ale rozhodně nelétá hlavou v oblacích. „Je těžké posoudit, co můžeme od Chelsea očekávat. Během přestupního období byli velmi aktivní," přemýšlel 40letý stratég. „Nemůžete tak vědět, jak budou hrát. My se připravíme na všechny varianty," dodal poté.

Zápletka dvojzápasu se začně rozplétat dnes s úderem 21. hodiny, přímý přenos obstará televizní kanál Nova Sport 3.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články