Hlavní obsah

Mistři elitních lig i bývalý trenér: Los a program fotbalové Sparty v nejslavnější klubové soutěži

Po dlouhých 19 letech se fotbalisté pražské Sparty probojovali do Ligy mistrů. Nebudou tak chybět u premiéry nového formátu nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Los, který proběhl ve čtvrtek 29. srpna, Spartě přisoudil hned osm soupeřů, se kterými se v ligové fázi utká o postup do play off. Jak vypadá kompletní los letošní Ligy mistrů a nabitý program Sparty v soutěži?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty Praha děkují fanouškům po utkání play off Ligy mistrů.

Článek

Sparťané se do Ligy mistrů museli probít přes tři předkola mistrovské části kvalifikace. Ty zvládli s bravurou, a ukončili tak dlouhé devatenáctileté čekání na účast mezi evropskou elitou. Tam Spartu čeká hned osm zápasů.

Program Sparty v Lize mistrů 2024/25

Svou pouť letošním ročníkem Ligy mistrů začnou sparťané ve středu 18. září na domácí půdě proti Salcburku. Na začátku října je pak čeká cesta do jihoněmeckého Stuttgartu. I třetí kolo Spartu čeká na hřišti soupeře a to ne jen tak ledajakého. Na Etihad Stadium si zahraje s hegemonem anglického fotbalu - Manchesterem City.

Ligová fáze Ligy mistrů 2024/25
Datum a časZápasVysílání
středa 18. 9., 18:45Sparta - Salcburk
úterý 1. 10., 18:45Stuttgart - Sparta
středa 23. 10., 21:00Manchester City - Sparta
středa 6. 11., 21:00Sparta - Brest
úterý 26. 11., 18:45Sparta - Atlético Madrid
středa 11. 12., 21:00Feyenoord - Sparta
středa 22. 1., 21:00Sparta - Inter
středa 29. 1., 21:00Leverkusen - Sparta

Poté čeká Spartu listopadový dvojzápas na Letné, kde postupně přivítá francouzský Brest a nabité Atlético Madrid. Před Vánoci ještě fotbalisté Sparty poletí do nizozemského Rotterdamu, kde si zahrají s Feyenoordem.

Závěrečné dva zápasy se odehrají po zimní přestávce. Nejdřív Sparta přivítá slavný Inter a celou ligovou fázi uzavře ve středu 29. ledna na půdě německého mistra z Leverkusenu.

Kde sledovat Spartu v Lize mistrů 2024/25

Práva na vysílání zápasů z nadcházejícího ročníku Ligy mistrů vlastní placený kanál Nova Sport. Přímé přenosů utkání LM najdete konkrétně na kanálech Nova Sport 3, Nova Sport 4, Nova Sport 5 a Nova Sport 6.

Tyto kanály lze naladit třeba v rámci balíčků různých internetových streamovacích platforem, jako jsou například O2 TV, Telly TV, Vodafone TV nebo Skylink Live TV.

Sestřihy jednotlivých utkání budou i nadále k dispozici na webu sportovního kanálu České televize ČT Sport.

Kompletní los Ligy mistrů 2024/25

Před losem ligové fáze LM, který proběhl ve čtvrtek 29. srpna, byly týmy rozděleny do čtyř výkonnostních košů na základě klubového koeficientu. Každému mužstvu v osudí bylo posléze nalosováno osm soupeřů - dva z každého koše. Mezi osmičkou vylosovaných soupeřů nesměla být více než dvě mužstva ze stejné země. Zároveň žádnému klubu nemohl být vylosován soupeř z jeho domácí soutěže.

Jako první se losovali soupeři pro mužstva z prvního koše. Pražská Sparta byla vylosována Manchesteru City a Interu. S anglickým šampionem se sparťané utkají venku, italského mistra pak přivítají doma na Letné.

Také v druhém koši na Spartu čekal mistr jedné z elitních lig. Los rozhodl, že se podívá na hřiště německého Leverkusenu, za který nastupují i čeští reprezentanti Patrik Schick a Matěj Kovář. Doma se utká se čtvrtým týmem loňského ročníku španělské ligy - Atléticem Madrid.

Velké shledání připravil pro Spartu los třetího koše. Letenští se totiž podívají na stadion Feyenoordu, kde jako hlavní trenér působí ještě donedávna lodivod právě Sparty - Brian Priske. Na Letné se z koše číslo tři představí rakouský Salcburk.

Sparta se nacházela v posledním koši, jehož los rozhodl o jejích dvou zbylých soupeřích pro ligovou fázi. Na domácím hřišti se sparťané střetnou s objevem minulé sezony francouzským Brestem a také zamíří na půdu vicemistra německé Bundesligy ze Stuttgartu.

Hlavní změny formátu evropských soutěží

  • Skupinovou fázi nahradila jedna velká ligová fáze pro všech 36 účastníků konkrétní soutěže.
  • V Lize mistrů a Evropské lize odehraje každé mužstvo osm utkání. V Konferenční lize čeká na účastníky zápasů šest.
  • Soupeři byli týmům nalosováni na základě výkonnostních košů, které byly utvořeny dle klubových koeficientů.
  • Z ligové fáze postupuje osm nejlepších týmů přímo do osmifinále soutěže.
  • Celky na 9. až 24. místě se utkají o zbylá osmifinálová místa v předkole play off. Ostatní týmy v Evropě končí.
Související témata: