Hlavní obsah

Kontroverzní majitel letenského soupeře: Vyřaďte Spartu a zvýším vám platy!

Z FCSB je one man show výstředního Gigiho Becaliho. Fotbalová Sparta tedy nečelí ve 3. předkole Ligy mistrů „jen“ týmu rumunského mistra, ale i 66letému kontroverznímu majiteli FCSB. Konkrétně v úterní odvetě v Bukurešti bude čelit jeho peněžence. „Vyřaďte Spartu a dostanete vyšší plat,“ vzkázal hráčům přes rumunská média.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ionut Pantiru z FCSB a Veljko Birmančevič ze Sparty Praha během utkání 3. předkola Ligy mistrů, AC Sparta Praha - FCSB, hrané 6. srpna 2024 v Praze.

Článek

Bukurešť (od našeho zpravodaje) - Lukrativní nabídka se má týkat hráčům s měsíčním platem na úrovni 10 tisíc eur (250 tisíc korun). V případě postupu si polepší o 5 tisíc eur (125 tisíc korun). Becali bude mít z čeho brát. Za postup do závěrečného předkola Ligy mistrů vyplácí UEFA bonus 4,29 milionu eur, dalších 4,31 milionu eur mu přinese jistota startu ve skupinové fázi Evropské ligy. Tedy celkem zhruba 220 milionů korun.

Ze strany Becaliho nejde o neobvyklý tah. Pro vítězství je schopen udělat maximum. Využívá k tomu veškerý arsenál, i nepříliš solidní. Například před osmi lety se ve stejné fázi Champions League během dvojzápasu se Spartou snažit přetáhnout do Bukurešti tehdejší letenskou oporu Tiémoka Konatého.

Když v roce 2015 vyšel po dvou letech z vězení (kvůli machinaci s pozemky, jeho první slova byla: „Teď už mě zajímá jen Bůh.“ Na mysli měl boha fotbalového. Fotbal je jeho život. Kvůli hádkám s armádní Steauou Bukurešť si v roce 2017 zaregistroval nový klub s názvem FCSB. Využil tak akronym dosavadního názvu.

Časem se dostal do sporu s fanoušky, kterým se nelíbilo, jak FCSB Becali vede. Rozhořela se mezi nimi slovní válka. Becali nakonec pohrozil založením nového klubu. Nechal si zaregistrovat značku „Faci Ce Spune Becali“ (FCSB), což znamená v překladu: „Budete dělat to, co vám Becali řekne“.

Záležitost se nakonec uklidnila. Nikoli však Becali. O čem by mohl vyprávět český útočník Zdeněk Ondrášek, kterého Becali vyhodil měsíc po podpisu smlouvy. Důvod? Prostě se mu nelíbily Ondráškovy výkony.

Majitel FCSB má kontroverzních kroků na triku desítky. Například se popral se šéfem rumunské fotbalové asociace, zástupci médií vyhrožoval likvidací nebo byl několikrát obviněn z rasismu a homofobie.

Když před pěti lety sledoval v televizi diskuzi o ženském fotbale, vzal do ruky telefon a vytočil číslo moderátora. „Jestli mi někdo nařídí, že můj klub musí mít i ženský tým, ve fotbale končím. Ženy a fotbal, to nejde dohromady. Bůh nestvořil ženu, aby kopala do míče, ale aby přitahovala muže,“ pronesl do éteru.

Jindy se ale ukázal jako dobrodinec. Na počátku ruské invaze na Ukrajinu ubytoval a nějaký čas živil tisíc Ukrajinců, pomohl i mládežnickému mužstvu Dynama Kyjev. V jaké náladě bude po úterní odvetě se Spartou?

Související témata:
George Becali