Hlavní obsah

Když pánbůh dá, hattrick se mi povede. Birmančevič o odvetě s FCSB a možném odchodu ze Sparty

Je v kurzu, mluví se o jeho přestupu do některé z elitních evropských lig. Srbský křídelník Veljko Birmančevič ale nadále zůstává ve Spartě. Chce jí pomoct naplnit sen o Lize mistrů, kde 19 let v řadě chyběla. V úterý v Bukurešti dvěma góly přispěl k vítězství 3:2 nad FCSB v odvetě 3. předkola.

Foto: AC Sparta Praha

Fotbalisté Sparty se radují z postupu do 4. předkola Ligy mistrů.

Článek

Bukurešť (od našeho zpravodaje) - „Zbývá nám poslední krok do skupiny Ligy mistrů, která je naším cílem. Kvůli tomu jsem ve Spartě zůstal,“ prohlásil Birmančevič po úterním duelu.

Jak jste z lavičky prožíval dramatický závěr, ve kterém FCSB dvěma góly snížilo?

Byl stresující, protože jsem nebyl na hřišti. Tam prožívám zápas jinak, nemám takový stres. Samozřejmě, ty dva góly byly nepříjemné, udělali jsme chyby. Těch se musíme příště vyvarovat. Ale zase první poločas jsme dominovali.

První půle byla snová.

Byla úžasná. Hráli jsme jako tým, opravdu fantasticky. V této sezoně jsme tak dobře od začátku ještě nehráli. Musíme si zároveň přiznat, že po přestávce jsme to nebyli my. Těší mě ale, že se naše výkony lepší. Neměli jsme společnou přípravu, spousta hráčů byla na Euru nebo na Copa Americe. Moc jsme netrénovali ani nehráli. Myslím, že tohle byl problém, proč jsme úvodu sezony nebyli v nejlepší formě.

Za stavu 1:0 jste s přehledem proměnil pokutový kop. Jako byste byl bez nervů.

Normálně jsem se soustředil, abych dal gól. Povedlo se. Víte, ve Spartě jsme pod tlakem pořád. V každém zápase, tedy i v lize.

Ale duely o Ligu mistrů nejsou s ligou srovnatelné.

Jasně, byl to důležitý okamžik pro Spartu, pro všechny. Vzal jsem odpovědnost na sebe, věřil jsem si. Měl jsem štěstí a děkuji Bohu, protože jsem dal gól.

Proti FCSB jste pošesté ve Spartě vstřelil dva góly v zápase. Kdy přijde hattrick?

Když pánbůh dá, jednou hattrick vstřelím.

O Ligu mistrů si to rozdáte se švédským Malmö, vaším bývalým klubem. Těšíte se?

Jsem profesionál, teď dávám sto procent Spartě. V Malmö jsem hrál dvě sezony, vyhrál jsem ligu i Švédský pohár. Zažil jsem v Malmö krásné chvíle. Tohle je ale fotbal, musím se soustředit na svůj klub.

Budete u toho? Mluví se o vašem přestupu ze Sparty.

Jak už jsem řekl několikrát, jsem profesionál. Po uplynulé sezoně jsem měl schůzku s Tomášem Rosickým, máme spolu dohodu. Jsem stále ve Spartě, ale ve fotbale nikdy nevíte.

Dohoda s Rosickým je tajná?

Ano. Tohle je mezi námi. Rosovi jsem ale řekl už mnohokrát, že pokud dostanu opravdu výbornou nabídku z pěti nejlepších lig, sednu si s ním a pobavíme se, co je nejlepší pro mě i pro Spartu.

Zatím tedy zůstáváte?

Máme jistou Evropskou ligu, budeme se prát o Ligu mistrů, která je naším cílem. Kvůli tomu jsem zůstal.