Hlavní obsah

Když krása umírá. Fandové v rozpacích, nejslavnější fotbalová hymna zní jinak

Uslyší ji v úterý večer fanoušci na Letné. O den později se znělka Ligy mistrů rozezní i na opačném břehu Vltavy v Edenu. Není vyloučené, že hudba ve vás přímo v Praze na stadionu nebo i doma v obýváku vzbudí pochyby: Nehraje něco jinak? A budete mít recht. UEFA před novou sezonu aktuálně nejslavnější fotbalovou melodii přepracovala. A úprava budí rozpaky.

Foto: Jiří Lizec, Sport.cz

Fanoušci Malmö roztáhli před utkáním play off Ligy mistrů proti Spartě, poté si poslechli upravenou znělku soutěže.

Článek

Je to znělka, která má magickou až podmanivou moc. Všimli jste si, jak se před týdnem proti Lille usmíval slávista Lukáš Masopust, když nezaměnitelná hudba začala hrát?

Jeho spoluhráč ze Slavie a brankář Antonín Kinský zase po utkání dojemně líčil, jak coby kluk při prvních tónech okamžitě vystřelil z gauče. Postavil se vedle něj do pozoru a představoval si, že tuhle melodii bude jednou přesně takhle poslouchat i přímo na trávníku.

„Hymnu jsme mohli slyšet jen v televizi. Je sen každého fotbalisty hrát v této soutěži,“ vyprávěl i Lukáš Haraslín ze Sparty. Po zápase si slovenská opora posteskla, že hlasité chorály v Malmö zážitek zkazily.

Snad i fotbalem nepolíbený jedinec melodii aspoň někdy slyšel. Jenže ústřední píseň nejlepší klubové soutěže světa doznala úprav, která zapadají do rozsáhlých změn celé Ligy mistrů.

„Novinky zahrnují i mírně rafinovanou předělávku hymny Ligy mistrů - jedné z nejznámějších ve světě sportu a zábavy,“ uvedla UEFA. „Její původní skladatel Tony Britten vylepšil instrumentaci a znovu nahrál hudbu s pečlivě vybraným orchestrem a mezinárodně uznávaným sborem Tenebrae.“

Pokud nemáte hudební sluch, rozdíly na první poslech nejspíš nepoznáte. Blíže je popsal renomovaný německý server Kicker: Instrumentální doprovod přestal být dominantní, do popředí vystupují vokály. Tempo skladby se o něco zrychlilo.

Poslední sezony se už závěrečné předkolo označuje jako play off, které je součástí hlavní fáze Ligy mistrů. Hraje se se vší pompou včetně hymny. Proto zněla v prvním utkání slávistů proti Lille, sparťanů v Malmö a také na dalších pěti evropských stadionech.

Odvety jsou na programu v úterý a středu, ale už po úvodních dvojutkáních bystřejší příznivci registrovali, že před výkopem zápasů něco neštymuje.

V internetových diskuzích si stěžovali na úpravu muziky. Britský Sun dokonce publikoval text s titulkem: Fandové lamentují, že krásná hra zemřela.

Bulvár často a rád přehání. Trefnější výraz pro reakce fandů jsou spíš nepochopení, údiv, rozpaky.

Fanouškovský lid nerozumí, proč bylo nutné měnit něco, co zaručeně fungovalo a dodávalo soutěži grády, atmosféru, tradici i punc jedinečnosti.

Kicker připomíná, že Lize mistrů před více než třiceti lety dodali honosnější háv němečtí marketingoví experti Klaus Hempel a Jürgen Lenz. Angličan Tony Britten zase vytvořil fotbalovou píseň jako adaptaci písně z dílny barokního umělce Georga Friedricha Händela, který původní skladbu vymyslel v roce 1727 ke korunovaci anglického krále Jiřího II.

K tomu němečtí koumáci a jejich pokračovatelé postupně vymýšleli další nezaměnitelné prvky soutěže. Dekorace s hvězdami. Ušatá trofej pro šampiony. Stabilní sponzoři a jejich originální reklamní šoty. Výkop ve 20.45. Čtyřčlenné skupiny hrané systémem doma, venku.

Jenže Liga mistrů se mění.

A upravená barokní skladba byla najednou málo moderní. Teď je ještě modernější.

Líbí se vám?

Související témata: