Hlavní obsah

Kámo, pojď do Slavie. Lídr klubu přemlouval Chorého už při Euru

Zapře se a neuhne. Sám ale přizná, že už je rád, že na fotbalových trávnících nemusí narážet na urostlý stožár se jménem Tomáš Chorý. „Neměli jsme ho rádi, pro výhru udělá cokoliv,“ přizná jeden z vůdců Slavie Tomáš Holeš. „Už když se mluvilo o přestupu, na Euru přemlouval, protože jsem ho chtěl mít na své straně.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Holeš na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Povedlo se. Oba reprezentanti po konci evropského šampionátu spolu kopou za Slavii, která v úterý od 21.00 ve Francii proti Lille rozehraje závěrečné předkolo o posun do Ligy mistrů.

Holeš v pondělí na předzápasové tiskovce předstoupil před novináře jako zástupce kabiny. A řeč se stočila na vytáhlou letní posilu z Plzně, která v Edenu mezi fandy vyvolala pekelný svár.

Předzápasový trénink fotbalistů Slavie před 4. předkolem Ligy mistrů ve FranciiVideo: Jan Daněk, Sport.cz

Čistě finančně se Chorý už Slavii zaplatil. K postupu z třetího předkola Ligy mistrů přes belgický Royale Union přispěl dvěma góly. Pokud český vicemistr nezvládne dvojutkání proti Lille, jako bolestné obrdrží sumu přesahující 100 milionů korun.

Chorý stál o něco míň.

Na propočty sešívaní nemyslí. Chtějí víc. Láká je půl miliardy za postup a jistota osmi špičkových soupeřů v základní fázi Ligy mistrů.

Chorý k tomu může dopomoct. Už v plzeňské dresu potvrdil, že se na mezinárodní konfrontaci umí připravit. V Lize mistrů se trefil proti AS Řím nebo Barceloně.

„Asi by se nenašel obránce na světě, který by s jeho parametry neměl problémy,“ uvažuje kouč Slavie Jindřich Trpišovský. „Obránci se v Evropě s takovým typem útočníka moc nepotkají a on toho umí využít.“

„Je dobře, že mu dvojzápas proti Saint-Gilloise vyšel, a snad nám pomůže i tentokrát,“ zadoufá Holeš. „Je super se srovnávat s evropskou špičkou, je to o něčem jiném než v české lize.“

Slavia se vyprofilovala mezi stabilní účastníky evropských pohárů. Je to už ale pět let, co naposled nakoukla do Ligy mistrů.

Proti ní nyní stojí čtvrtý mančaft uplynulé sezony Ligue 1, který minulý týden přetlačil turecké Fenerbahce. Ofenzivu Francouzů drží kanadský reprezentant Jonathan David, v kádru Lille najdete ale i jedno slavné příjmení.

Mbappé. Ethan Mbappé. Sedmnáctiletý sourozenec hvězdného Kyliana, jenž nově kope za Real Madrid.

„Já se dozvěděl až dneska, že hraje v Lille,“ usmál se Holeš na pondělní tiskovce. „Po cestě jsme si s klukama říkali, že Kylian se bude na bráchu koukat a bude potřeba zaujmout.“

Pokud se mu s kolegy zadaří, slavnější Mbappé se příště nemusí na Slavii koukat, ale může si proti ní i zahrát. Liga mistrů je na dosah.