Hlavní obsah

Irsko okouzlilo českého mistra. Nádhera, shodují se sparťané

Pravý ostrovní zážitek. Fotbalová Sparta odcestovala do Dublinu, kde ji čeká utkání druhého předkola Ligy mistrů na Tallaght Stadium, v domově tamních Shamrock Rovers. První dojmy? Čisté okouzlení. „Takhle vypadá ten pravý fotbal,“ uznale pravil hlavní trenér českého mistra Lars Friis.

Foto: Sport.cz

Pohled na vnějšek Tallaght Stadium v Dublinu

Článek

Dublin (od našeho zpravodaje) - Dublinský stánek je opravdu stavbou, kterou byste v Česku nenašli. Podobné byste marně hledali snad i kdekoliv jinde v kontinentální Evropě, možná ve světě. Tallaght Stadium architekti parádně usadili do městské zástavby, takže v okolí rušných ulic nepůsobí nikterak nemístně. Vnější fasáda je vystavena z cihel, v útrobách na vás z úzkých chodeb i přilehlých prostor dýchá ostrovní kopaná. Tribuny těsně obíhají hřiště. A samotný trávník? Irští patrioti odpustí, ale je krásně střižen po anglicku.

Sparťany prostředí ohromilo.

„Ostrovní fotbal i stadiony jsou prostě jiné. Strašně se mi to líbí. Prostě to je místní kultura. Jako malý jsem na podobné obrázky koukal, teď je mám v přímém přenosu. Nádhera,“ žasl záložník Lukáš Sadílek.

Přestože na Letné má k dispozici o dost modernější převlékárny. Všude více prostoru. A o dost modernější prostředí. Upřímně, na někoho mohou útroby stadionu působit místy až klaustrofobicky. Ale takhle to prostě na ostrovech chodí.

„Mám to takhle rád. Cítíte místní kulturu, je to skvělý zážitek,“ doplnil Friis. „Navíc jsem tu již podruhé,“ dodal tajemně.

Brzy ale přidal vysvětlení. Na vině je samozřejmě jeho dřívější angažmá v anglickém Brentfordu. „S rezervou jsme tu v únoru 2018 hráli generálku. Irští fanoušci jsou opravdu hlasití, atmosféra je skvělá. Podobná, na jakou jsme zvyklí na Letné. Vážně se moc těším, má to tu kouzlo,“ pravil Friis.

Řev z tribun uslyší jeho svěřenci až do šaten. To, jak budou na Irsko vzpomínat, samozřejmě záleží hlavně na výsledku. Ale kromě něj si do Prahy odvezou i nezapomenutelný zážitek.