Hlavní obsah

Inspirace tataráčkem? Straka je posledním úspěšným koučem Sparty v předkolech Ligy mistrů

Po Franzovi potopa. Bouřlivák František Straka byl posledním trenérem, jemuž se s fotbalovou Spartou podařilo se do hlavní fáze Ligy mistrů kvalifikovat přes předkola. Stalo se tak v sezoně 2004/2005. V témže ročníku Letenští vyhráli ligu a do skupiny LM postoupili přímo. Od té doby čekají. „Teď mají obrovskou šanci,“ řekl Straka v pořadu Přímák na webu Sport.cz.

Host Přímáku František Straka byl posledním trenérem Sparty, který úspěšně zvládl předkola Ligy mistrůVideo: Sport.cz

Článek

A to nejen z toho důvodu, že coby úřadující mistr ligy mohou projít mezi evropskou smetánku přes předkola, kde jsou jejich prvním vyzyvatelem irští Shamrock Rovers. Pokud by se jim to nepodařilo, díky zlepšení národního koeficientu jim bude stačit potřetí v řadě zvítězit v české nejvyšší soutěži. A milionářskou soutěž si zahrají za rok.

Sparta má dva mečboly. Jenže přišla o strůjce úspěchů Briana Priskeho. Dánský kouč v létě zmizel do nizozemského Feyenoordu, na lavičce jej nahradil krajan Lars Friis.

„S Priskem jsem mluvil v době, kdy se Spartě nedařilo,“ vzpomíná Straka. „Řešili jsme i to, že jsem byl poslední kouč, který Spartu do Ligy mistrů takhle dostal. Podali jsme si na to ruku, ale on nám bohužel zmiznul,“ doplnil.

Straka měl prsty i v následném přímém postupu do Champions League. Spartu trénoval v podzimní části mistrovské sezony 2004/2005, i přes devítibodový náskok na první příčce se ale v zimní přestávce pakoval.

Mužstvo momentálně trénuje Friis, který jen těžko naváže na Strakovy kultovní metody v čele s „tataráčkem“ pro celý tým. Má před sebou jediný úkol – pokračovat v trendu, který nastolil jeho předchozí blízký spolupracovník Priske, a vše vyšperkovat postupem do hlavní fáze Ligy mistrů. Ideálně už z předkol do současného ročníku.

„Moc se toho nebude měnit. Nemá proč. Otázka je, aby vše pokračovalo ve stejných šlépějích. Jestli v sobě Friis má to, co Priske, se ukáže s prvním neúspěchem. Základem úspěchu je být s hráči kamarád, ale zároveň mít jejich respekt,“ přemítá Straka.

Historicky nejúspěšnější český celek má sice v zádech double, ale Liga mistrů je přece jen Liga mistrů. „Největší meta, obrovská výzva. Není nic krásnějšího. Zažil jsem to jako hráč a moc dobře vím, jaké to pro nás bylo,“ vyprávěl bývalý reprezentant.