Hlavní obsah

Historický úspěch na dosah! V Česku může zdomácnět Liga mistrů

Senzační prázdniny? Rozhodně! Báječné léto? To se hodí ještě víc! České kluby se po čtvrtku chlubí neuvěřitelnou bilancí, vyhrály 19 z 24 zápasů v letních kvalifikacích evropských pohárů. Tuzemský fotbal se sune k historickému milníku. Do Ligy mistrů přímo postoupí nejen mistr aktuální ligové sezony, ale zřejmě i šampion příštího ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Haraslín a Veljko Birmančevič oslavují gól, který Spartu posunul do Ligy mistrů.

Článek

Vládci domácí soutěže ze Sparty se mezi fotbalovou šlechtu Evropy podívají už letos, když se prokousali třemi ošemetnými předkoly.

Pozoruhodné české výsledky a zlepšující se národní koeficient zajistily, že se vítěz začínající ligové sezony posune za rok do hlavní fáze soutěže už automaticky. Bez nutnosti zrádných vyřazovacích bojů.

Báječné léto českých klubů v evropských předkolech teď způsobuje, že stejná výsada připadne zřejmě i šampionům ročníku 2025/2026!

V současném formátu to znamená, že Liga mistrů může do Česka zavítat i počátkem roku 2027!

Nezapomeňte na stále tučnější bonusy v řádech stovek milionů korun a luxusní soupeře, na které bude stoprocentně vyprodáno.

Nádherná představa, že?

Přímo z domácí soutěže se do skupiny Ligy mistrů postupovalo v letech 1999, 2001, 2005 a 2018. Nikdy se ale zatím nestalo, aby si Česko udrželo místenku dva roky po sobě.

Teď je k tomu blizoučko.

Vysvětlíme.

Pro přímý postup do Ligy mistrů je v pořadí národů stěžejní desátá pozice, na kterou se letos Česko díky snažení Sparty, Slavie a Plzně vyšvihlo.

Češi ji musí uhájit i po konci aktuální sezony a zatím to zvládají bravurně. Desítku nejen drží, ale postupují v ní vpřed. Předstihli Turecko. Ano, tu zemi chlubící se značkami jako Galatasaray, Fenerbahce nebo Besiktas. A zemi, která pravidelně láká i světové osobnosti, jako je současný kouč Fenerbahce José Mourinho.

Zpět ale k Čechům a jejich možném průlomu.

Jejich pětiletý koeficient je nyní na hodnotě 38,850. Na desáté Turky mají k dobru zhruba dva a půl bodu, na jedenácté Nory mají náskok přes šest bodů. Půl bodu za nimi se nacházejí Rakušané. Další země jsou už docela v dáli.

Čechům nahrálo, že ve čtvrtečním penaltovém rozstřelu o Konferenční ligu vypadl turecký Trabzonspor se švýcarským St. Gallenem. Norsku zbyli v soutěžích dva z původních čtyř zástupců. Rakušané mají ve skupinách jako Češi sice kvartet souborů, ale dva z nich hrají Ligu mistrů. Nepředpokládá se, že v ní Salcburk nebo Sturm Graz nasbírají hromadu výher.

Za výhru se od současné chvíle v jakémkoli evropského poháru udělují dva body, polovina za remízu. Výsledný součet se dělí počtem klubů z dané země, který zasáhl v sezoně do evropských soutěží.

Turecké nebo rakouské vítězství připočte do jejich koeficientů 0,4 bodu. Norové by zbohatli o 0,5 bodu. Nebudeme příliš zatěžovat dalšími okolnostmi, jako jsou bonusové body za postupy do vyřazovacích fází.

Zjednodušeně? Mnohabodový český náskok se jeví víc než slibně.

A pozor, Češi navíc bodové skóre mohou neustále vylepšovat.

Sparta na to má osm bezvadných, ale tuze těžkých zápasů v Lize mistrů.

Slavii s Plzní čeká stejný počet možností v Evropské lize.

Mladá Boleslav si šestkrát zahraje v Konferenční lize.

Sparta osmičku protivníků v milionářské společnosti zná, zbývající trio se soupeře dozví v pátek odpoledne, kdy se losuje Evropská i Konferenční liga.

Rekordní počet českých týmů ve skupinových fázích už teď znamená jistých dalších 30 vystoupení v evropských pohárech. Srdce českého fandy plesá.

Čtveřice tuzemských klubů zaválela už v předkolech. Ostravský Baník, poslední z českých vyslanců v Evropě, vypadl, ale rozhodně nepropadl. S Konferenční ligou se rozloučil třemi výhrami ve čtyřech kvalifikačních zápasech, což tuzemskému koeficientu přilepšilo.

Když se zaměříme pouze na bodovou sklizeň na mezinárodní scéně v aktuální sezoně, Češi dál senzačně vedou! Pokud by pozici udrželi i po jaře, UEFA by jim věnovala extra flek v Lize mistrů.

Spadla vám čelist? Pokud ano, upravte ji, prosím, do původní polohy.

Bohužel to není moc pravděpodobné. Až do skupinových bojů se zapojují nejsilnější týmy z Anglie, Německa, Itálie, Španělska a Francie, které pořadí aktuální sezony přeskládají.

Proto je pro Čechy a vidinu Ligy mistrů důležitější dlouhodobý pětiletý koeficient, kde to vypadá nadějně. Češi v létě vytvořili pevné základy, aby se udrželi v elitní desítce.

A zdá se, že znělka Ligy mistrů se bude v tuzemsku linout ještě hodně dlouho.