Hlavní obsah

Friise nervozita netrápí, usne hned. Ve velkém zápase ho podpoří i syn

Tak velký zápas nezažil v této sezoně ve Spartě, natož při předchozích štacích ve Viborgu nebo Aalborgu. Kouč Letenských Lars Friis však působí před odvetou posledního předkola fotbalové Ligy mistrů proti Malmö v klidu. Nespavost před zápasem? Ne, takovou nervozitou netrpí. „Mám štěstí. Jakmile ulehnu do postele a dám hlavu na polštář, usnu, i když jde o obrovské utkání,“ usmál se Friis. Sparta touží náskok 2:0 doma proměnit v postup.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Sparty Lars Friis na tiskové konferenci před odvetným utkáním 4. předkola Ligy mistrů proti Malmö.

Článek

Friis se neutápí jen v přípravě na zápas s Malmö. Rozptýlí se. Na velký večer svého otce se přijel podívat do Prahy i Friisův syn. „Přijel na návštěvu a společný čas si užijeme,“ plánoval osmačtyřicetiletý dánský kouč program, než přijede na Letnou a ponoří se do obvyklé předzápasové rutiny.

Spartu přebral v létě z pozice asistenta, kterého dělal Brianu Priskemu. Jeho krajan zamířil do Feyenoordu a Friis povýšil. Daří se mu, tým pod jeho velením v lize pětkrát vyhrál a jednou remizoval a v předkolech Ligy mistrů se prodral přes irský Shamrock Rovers a rumunský FCSB. A partii proti Malmö má rozehranou ze Švédska velmi dobře.

Z jedenácti soutěžních zápasů vyhrála Sparta devět, dvakrát remizovala a porážku v nové sezoně zatím nemusela vstřebávat. „Jsme spokojení s cestou, kterou jsme dosud urazili. Těší mě, co jsem dosud v zápasech viděl. Ale kredit patří hráčům, kteří hráli úžasně. Fungovali na hřišti i v kabině. Máme silný tým,“ liboval si Friis.

Sestřih zápasu Sparta - SlováckoVideo: LFA

Sparta věří ve své schopnosti, dánský šéf lavičky nabádá i k obezřetnosti. „Rozhodnuto ještě není. Klukům to říkáme, sami si to uvědomují. K odvetě přistupujeme s pokorou. Je privilegium hrát takový zápas. Víme, co máme udělat pro postup,“ prohlásil Friis.

Spoléhá i na sílu tribun, na zápas, ve kterém se Letenští mohou po devatenácti letech kvalifikovat do hlavní fáze Ligy mistrů, bude jistě plno a bouřlivá atmosféra. Když na fanoušky padla na tiskové konferenci otázka, Friis za ni poděkoval.

„Podpora fanoušků je obrovská. Pomáhají, když se nám nedaří, nejen v Evropě, ale i v lize. Dělají to úžasně, ať už na Letné, nebo venku. Jsem si stoprocentně jistý, že nás poženou na maximum až do závěrečného hvizdu, klukům pomohou na hřišti a udělají z Letné pevnost. Jsme opravdu silní. Těším se, až to tady uvidím. Společně to zvládneme,“ nezapochyboval dánský stratég.