Hlavní obsah

Kouč Sparty Friis poodhalil recept na giganta

Aktualizováno

Půjde nejen o střet dvou týmů, ale také individualit, kdy mohou fotbalisté Sparty zjistit, jak na tom v porovnání s evropskou elitou jsou. Osobní minizápas v Lize mistrů proti Manchesteru City čeká i trenéra Larse Friise.

Lars Friis obdivuje Pepa Guardiolu. Nejlepší trenér, jaký tady kdy byl. Video: UEFA, Sport.cz

Článek

Manchester (od našeho zpravodaje) - Dánský kouč se utká s veleúspěšným Pepem Guardiolou, mimo jiné majitelem šesti anglických titulů a tří triumfů v Lize mistrů.

Jde pro vás o velký osobní test?

Pep je jeden z nejlepších trenérů na světě a pravděpodobně tím nejlepším, jaký tady kdy byl. Nemluvím o získávání titulů a trofejí, ale o tom, jakým způsobem rozvíjí a posouvá fotbal. Je ohromnou inspirací pro mnoho trenérů, což platí i o mně a mých začátcích. Koukněte se, co udělal s týmy, které vedl. Můžete od něj očekávat neočekávané, protože nikdy nezůstal pouze u jednoho systému. Všichni hráči na trávníku rotují, mění posty, jeho hra je nepředvídatelná. Samozřejmě je radost proti němu stát, udělal pro fotbal opravdu hodně.

Ve Stuttgartu jste vyřkl, že vaší slabinou je, že si neumíte užívat přítomnost. Ani teď to nepůjde?

Ne. Opravdu je to nemožné. Možná momenty před zápasem, když přijíždíme na stadion, když vidím sestavy. Ale jakmile se foukne do píšťalky, ponořím se stoprocentně do utkání. Jsem do něj totálně zažraný. Užiju si úterní večerní trénink na krásném stadionu. Ve středu tu budeme od toho, abychom dělali fotbal nejlépe, jak umíme, i když víme, co nás čeká. Buďte si jistí, že budu opět plně soustředěný.

City se o víkendu trápili s Wolverhamptonem, zvítězili až díky brance v nastavení. Lze z tohoto utkání vycházet?

Máme jiné typy hráčů, je složité někoho kopírovat. Potřebujeme si vzít to nejlepší z toho, co jsme viděli na videu. Zkusíme, aby se hráči City nedostávali snadno do velkých šancí. Víme, že to nebude zřejmě možné dodržet celých 90 minut, ale prostě uděláme to nejlepší. Pak musíme využít okamžiky, kdy se dostaneme k míči. Nezbavovat se ho, je to o týmové odvaze.

A co útočník Erling Haaland? Připravovali jste se speciálně na něj?

Dává většinu gólů City, takže určitě jsme řešili, jak se s ním vypořádat. Jde o světovou třídu, ve vápně je velmi silný, rychlý, fyzicky zdatný. Navíc si neustále hledá volné prostory, dostává se do několika šancí. Jestli není nejlepší, tak určitě jeden z nejlepších forvardů na planetě. Máme plán a uvidíme, jak to dopadne. Samozřejmě bude těžké ho ubránit, pokud nastoupí.

Debata o Spartě na Manchesteru City v pořadu Přímák Video: Sport.cz