Hlavní obsah

Friis: Jsme největší klub v Česku. Tlak pro nás není nic nového

Aktualizováno

Střihne si teprve druhý soutěžní zápas v roli hlavního trenéra fotbalové Sparty. Ale zatraceně důležitý. Kouč Lars Friis povede českého mistra do utkání druhého předkola Ligy mistrů na půdě irského Shamrocku Rovers. Do evropského dobrodružství plánuje vstoupit rázně a nasměrovat klub za vysněnou účastí v hlavní fázi soutěže. „Jsme největší klub v zemi. Proto je normální, že cítíme tlak,“ vyprávěl dánský trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér fotbalové Sparty Lars Friis

Článek

Dublin (od našeho zpravodaje) - Z Friise bylo cítit, že týmu věří. Možná i proto nechal odpočívat kapitána Filipa Panáka, který do Dublinu ani neodcestoval. Stejně jako wingbek Angelo Preciado. Oba borci by Spartě pomohli, o tom není sporu. Ale na hřišti irského mužstva se neukážou.

Proč zůstali Panák s Preciadem doma?

U Filipa mám pocit, že je dobré ho nechat odpočinout. Musíme rozložit zátěž, aby byl připravený na náročný program, který nás čeká. V rozehrávce má dovednosti, které nejsou k vidění ani u světové špičky, což nám bude chybět. Ale nahradit ho zvládneme. Angela bychom sice mohli nasadit, ale nebyl by to dobrý nápad. Potřebuje potrénovat, ještě něco naběhat. Riskovali bychom zranění.

V nominaci naopak nechybí Lukáš Haraslín, který ligový prolog s Pardubicemi (2:1) sledoval z tribuny.

Je připravený nastoupit a odvést stoprocentní výkon. Uvidíme, kolik minut dostane.

O sestavě tedy máte jasno?

Ano. Víme, co máme dělat, a také víme, jak budeme na určité situace reagovat. Samozřejmě záleží, jak bude zápas vypadat. Ale jsme dost silní na to, aby nám vyšel připravený plán.

Sparta hrála naposledy hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Cítíte tlak?

(zamyslí se) Cítíme, protože jsme největší klub v Česku. Máme vyhrávat a chceme vyhrávat. Tenhle tlak máme rádi, není to pro nás nic nového. Považuji za výhodu, že jsem tu byl poslední dva roky. Mám okolo sebe stále stejné lidi, můžeme využít nabyté zkušenosti.

Nemůže vám uškodit, že irská liga se hraje systémem jaro-podzim? Shamrock už má za sebou pěknou řádku soutěžních zápasů.

To má, ale také absolvoval krátkou letní pauzu. Upřímně nevím, jak to utkání ovlivní. Máme skvělé mužstvo plné úžasných hráčů, ale samozřejmě musíme něco odehrát, abychom získali ztracený rytmus. Ještě nejsme stoprocentní. Ale nebojím se. Kluci makají tvrdě a dělají vše potřebné, abychom se dostali na naši ideální úroveň.

Co očekáváte od nepříliš známého soupeře?

Shamrock je dobře organizovaný tým, skvěle pracuje směrem dozadu. Čeká na chyby soupeře v zataženém bloku a rychlými protiútoky se je snaží trestat.

Přiblížíte nám, co budou vaše poslední předzápasová slova?

Nebude to jiné než v lize. Budu apelovat na tým, aby zůstal disciplinovaný, hrál intenzivně a neztrácel koncentraci. Prostě ty fráze, které používáme vždycky. Není pro nás rozdíl, jestli hrajeme v Irsku, nebo kdekoliv jinde.