Hlavní obsah

Kde jsou fanoušci? Friis se nejdříve divil, pak před nimi smekl: Magická atmosféra

Aktualizováno

Téměř po každém evropském zápase se objeví do té doby nelichotivá bilance, kterou Sparta pod vedením trenéra Larse Friise prolomila. Ve středu poprvé od roku 2003 zvítězila v základní fázi Ligy mistrů, když doma smetla 3:0 rakouský Salcburk. „Chovám k soupeři respekt, ale my jsme hráli velmi dobře zejména takticky,“ zdůrazňuje dánský kouč.

Poučili jsme se z lekce od Liverpoolu. Kouzelná atmosféra, úžasný zápas, hodnotí Lars Friis. Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Když sparťané triumfovali ve 2. předkole Ligy mistrů na půdě irského Shamrocku Rovers 2:0, šlo o jejich první výhru ve venkovním utkání kvalifikace milionářské soutěže od roku 2010.

V závěrečném předkole proti Malmö poprvé Pražané skórovali na švédském území.

I díky tomu se po dlouhých 19 letech dostali do hlavní fáze Ligy mistrů. A v ní po více než dvou dekádách slaví triumf. Nutno říct, že zasloužený.

„Všechna čest nejen hráčům, ale také lidem kolem. Všem, kteří nám pomohli, ať už mají jakoukoliv roli. Jsem rád za klub, fanoušky i sám za sebe,“ pronesl s úsměvem Friis.

Spartu hnala opět zaplněná Letná. Být tomu jinak, asi by člověk kroutil hlavou. Friisovi se však několik desítek minut před výkopem atmosféra příliš nezdála.

„Říkal jsem Kásovi (řediteli komunikace Ondřeji Kasíkovi, pozn. red.), že když jsem sledoval rozcvičku, byl jsem trochu zklamaný. Na stadionu byl kotel, ale jinak napůl prázdno. Bylo mi vysvětleno, že na vině je dopravní situace,“ líčil Friis.

Jakmile ale dorazil zpět z poslední porady v kabině, změnil názor. „Zápas byl úžasný. Cítím, jak nám fanoušci dávají energii. I v momentech, kdy se nedaří. Vždy nás ženou vpřed a jsem rád, že jsme se jim odvděčili takovým výsledkem,“ konstatoval. A jaká tedy nakonec atmosféra byla? „Magická,“ vypálil dánský kouč. Zřejmě i zaplněné tribuny pomohly Spartě k výbornému výkonu. Salcburk, i když měl územní převahu, se téměř nedostával do šancí.

„Rozhodně nešlo o snadný zápas, to musím zdůraznit. Byl bych hloupý, kdybych tvrdil, že duely v Lize mistrů budou jednodušší než ostatní. My jsme skórovali v důležitých momentech střetnutí a určitě nechci mluvit o tom, co se soupeři nepovedlo. Vím, jaké to je, jak se asi cítili,“ vysvětloval.

Přiznal ale, že Letenští předvedli po taktické stránce téměř bezchybný výkon. Dokázali těžit jak z vysokého presinku, tak zatažené a semknuté obrany a rychlých protiútoků.

„V minulé sezoně jsme se poučili, hodně nás vyškolil Liverpool. Chceme hrát dopředu a napadat, jako to děláme v domácí soutěži, ale pokud hrajeme s nejlepšími týmy na světě, nesmíme být naivní,“ zhodnotil.

Na závěr tiskové konference ještě vyzdvihl, jakou si klub vybudoval strukturu. Od vedení až po kabinu. „Všichni, i další zaměstnanci, nás hnali dopředu. Všichni spolupracujeme a vrací se nám to. Až přijdou horší časy, tento vztah nás udrží při síle,“ věří Friis.

  Feyenoord - Leverkusen dnes 18 : 45
20240919T18 : 45:00+0200
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord vs. Leverkusen
Feyenoord
Leverkusen
  Monako - Barcelona dnes 21 : 00
20240919T21 : 00:00+0200
Monako vs. Barcelona
Monako vs. Barcelona
Monako
Barcelona