Hlavní obsah

Friis chválil Wiesnera a hlásil: Chyby hráčů jdou za mnou

Splnili povinnost, domácí odveta by měla být formalitou. Fotbalisté Sparty zvládli úvodní duel druhého předkola Ligy mistrů, na hřišti irského outsidera Shamrock Rovers zvítězili 2:0. Ačkoliv kouč Lars Friis s ohledem na následující vytížení hráčů řádně zamíchal sestavou, mohl přijít mezi novináře dobře naladěný. „Chyby hráčů jdou za mnou. Po tolika změnách v sestavě nemohou být sehraní, “ vyprávěl trenér českého mistra.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér fotbalové Sparty Lars Friis

Článek
Fotogalerie

Dublin (od našeho zpravodaje) - Pro Spartu se jednalo o první venkovní výhru v kvalifikaci Ligy mistrů po čtrnácti letech, celkově v pohárech na ni čekala jen o dva roky méně. „Jsme tu od toho, abychom přepisovali historii. Podobná utkání nikdy nejsou jednoduchá, takže klukům děkuji za předvedený výkon,“ culil se Friis. Jenže hlavou v oblacích po povinné výhře nelétá. „Zatím jsme ničeho nedosáhli,“ uvědomuje si.

S výsledkem jste každopádně asi spokojeni. Co výkon?

Jsme sice jen v polovině, ale výsledek nás těší. Zápas byl přesně tak těžký, jak jsme očekávali. Obraz hry tomu odpovídal. Drželi jsme míč, a hlavně v první půli utkání kontrolovali, stejně jako rychlé protiútoky soupeře.

Premiéru v základu si odbyli nováčci Imanol García a Mathias Ross. Jak se vám líbili?

Je skvělé, že se nám je podařilo dostat do hry. Ross byl hodně silný dozadu, i ve výstavbě hry plnil naše úkoly. Imanol ukázal kvalitu na míči, všichni jsme ji viděli. Jen si musí zvyknout na systémové věci. Kdy naběhnout, kdy si naopak cuknout… Celkově jsme v sestavě udělali šest změn. Takže to, co nevyšlo, je na mně. Týmu po tolika změnách samozřejmě chybí vzájemné vazby.

Jak dlouho se dá ještě takhle rotovat?

Těžko říct. Asi nemůžeme točit šest hráčů každý zápas. Už se přibližujeme k ideálnímu stavu, kde jsou na sebe hráči zvyklí a fungují, jak mají. Do reprezentační přestávky zbývá ještě jedenáct utkání, budeme potřebovat celou šíři kádru. Ale určitá rotace se dá čekat i v dalších týdnech. Například Lukáš Haraslín teprve dostal první minuty, Angelo Preciado s námi neletěl vůbec…

O poločase šli dolů Martin Vitík s Veljkem Birmančevičem. Asi také kvůli rozložení zátěže, viďte?

Přesně tak. Nikdo se nezranil, jen se je snažíme zapojovat postupně. Oba kluci byli na Euru s reprezentacemi, takže jedeme podle plánu, který jsme si připravili. Je fajn, že nám to zápas umožnil.

Bylo něco, čím vás výkon týmu vyloženě potěšil?

Ocenil bych náš klid a to, že jsme proti kompaktnímu soupeři kontrolovali hru. V závěru jsme sice Shamrock pustili do šancí, ale mentálně jsme byli dlouho silní. Chtěli jsme využít zkušenosti z minulých sezon v Evropě, to se povedlo.

A jak se vám zamlouval střelec druhé branky Tomáš Wiesner? Zápas mu celkem sedl.

Zahrál moc dobře. Před zápasem jsme na něj apelovali, aby využil zkušenosti z velkých evropských zápasů. To splnil. Líbil se mi směrem dopředu, kvalitně bránil a prokazoval herní přehled.

Zklamalo vás naopak něco?

Teď je těžké být negativní. Udělali jsme pár individuálních chyb, ale to je způsobené tím, že si na sebe hráči zatím zvykají. Možná je jen škoda, že se nám nepovedlo dát více gólů.